Belföld

Kétfarkú lehet Tarlós kihívója

Szegeden és Budapesten megméretteti magát az önkormányzati választásokon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP). A 2006-ban feltűnt szervezet többek között örök életet és ingyen sört ígér, valamint Sopron-Záhony metróvonalat és szegedi űrállomást. Az a vicc, hogy Izlandon egy hasonló paródiapárt megnyerte a legutóbbi voksolást.

„Most pedig egy darabig választásosat fogunk játszani igaziból, mert pártunk elkötelezett a nemzet és persze a szegedi űrhajók felemelkedése mellett, és ismer egy csomó olcsó szóviccet” – áll az MKKP honlapján. Mint írják, van visszautasíthatatlan programjuk is és ennek megvalósítására tökéletes jelöltjeik.

Vállalja a teljes demagógiát

A párt a felhívását hétvégén a Facebookon tette közzé, nyilván ez jó felületnek ígérkezik az aktivisták toborzásához. Mint írják, szükségük lenne olyan emberekre, akik tudnak segíteni plakátozásban, ajánlószelvény gyűjtésben, illetve a plakátok kinyomtatásában. „Valami kis szegedi belvárosi utcafrontos helyiségért, ami kampánycélokra szolgálhatna, pártunk bármilyen ígéret 92%-os teljesítését vállalja!”

A 2006-ban feltűnt párt tulajdonképpen egyszemélyes paródiaszervezet. Kitalálója (egyben a párt vezetője, és tagsága) a szegedi Kovács Gergő, aki szerint a valódi pártok szlogenjei a demagógia és a jól hangzó ígéretek között lavíroznak. A kutya más: ő a teljes demagógiát is vállalja – mondta négy éve. Akkor úgy nyilatkozott, hogy poénnak, játéknak tekinti a kampányt, ami azért kicsit talán relativizálja a valódi pártokat.

Izlandon bejött

A mai világban azonban semmit nem lehet tudni, szokták mondani. Néhány hónapja, májusban egy hasonló viccpárt megnyerte az izlandi Reykjavik helyhatósági választását. A Besti Flokkurinn, vagyis A Legjobb Párt nevű politikai erőt viccből indította egy izlandi humorista, Jón Gnarr.

Szegedi látkép 2013-ból, előtérben az új Rózsa Sándor Ürrepülőtérrel. (forrás: MKKP honlap)

Szegedi látkép 2013-ból, előtérben az új Rózsa Sándor Ürrepülőtérrel (forrás: MKKP honlap)

Kampányvideóin a jelöltek Tina Turner Simply the best című számát énekelték, és válogatott hülyeségeket ígértek a választóknak: jegesmedvét a reykjaviki állatkertbe, izlandi Disneylandet, a drogok kitiltását a parlamentből, ingyen törölközőket az uszodákba, és pálmafákat a fjordokra.

Tóth Zoltán választási szakértő kutyapárt megjelenésekor azonban úgy nyilatkozott az fn.hu-nak, hogy a szegedi „álpárt” rombolja a közjogi intézményrendszer tekintélyét, mert úgy kezd ajánlószelvényeket gyűjteni, hogy nem is akar indulni az országgyűlési választáson. Ez erkölcstelen és demokráciaellenes – mondta.

Sopron-Záhony metró

Örök élet. Ingyen sör. Adócsökkentés! – kezdődik a „több évnyi társadalmi vita és nyílt egyeztetés után, a civil szervezetek, az államapparátus magas rangú tisztviselői, nemzetközi hírű professzorok, és 6700 szakértő bevonásával elkészült” Legyen minden jobb! nevű választási program. A párt a programmal „egy tökéletes állam és egy tökéletes világ alapkövét szeretnénk lerakni.”

Naná, hogy kiemelten kezelik a gazdaságpolitikát, amelynek két fő pillére az általános és teljes adócsökkentés, valamint az ingyen sör. Bevezetnék a pénzosztást is. A közlekedéspolitika legfontosabb elemeként leállítanák a négyes metró kivitelezését, viszont helyette megkezdenék a Sopron-Záhony metróvonal építését. „Rendbe hozzuk, és komoly fejlesztésekkel bolygóközi űrkikötővé építjük ki az elmúlt években méltatlanul elhanyagolt szegedi űrállomást. A nemzetgazdaság harmadik pilléreként beindítjuk a tömeges puliexportot Jamaicába” – olvashatók a további tervek.

Örök élet, szegedi hegyépítés

Örök életet garantálnak a teljes lakosságnak, és a határon túli magyaroknak, felvállalva akár a környező országok ellenkezését és az ebből fakadó esetleges konfliktusokat is. Megszüntetik az egészségügy legnagyobb problémáját, a betegségeket. A foglalkoztatás-politika alapja a Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz! – elv, mert úgy vélik, hogy nem méltó az emberi fajhoz, hogy az embereknek dolgozniuk kell a fizetésükért.

Az MKKP továbbá hegyet építene Szegeden, hogy tudjanak a gyerekek télen szánkózni, és hogy ne költözzenek el a végzős egyetemisták Budapestre, és csökkentené a gravitációt, hogy könnyebb legyen járni és ne lógassa senki a fejét, bevezetnék a világbékét. Megválasztásuk esetén az első intézkedéseik közt lesz, hogy kormányrendelettel meghosszabbítják a nap élettartamát, ezzel elhalasztva a világvégét. Felveszik a diplomáciai és a kereskedelmi kapcsolatot a galaxis más létformáival. Haladéktalanul elkezdik az időreformot (kiutalnak az ország valamennyi polgárának évi plusz 99 napnyi időt), és az időjárás-reformot. „Terveink szerint nyáron kellemes 20-25 fokot vezetnénk be enyhe szellővel és simogató napsütéssel. Telente pedig egységes hótakaró borítaná az országot, kivéve az utakat. A tavaszt Boris Vian, az őszt pedig Franz Kafka elképzelése szerint kívánjuk megvalósítani.”

A köztársasági elnök csak bohóc lehet

„A következő években megrendezzük Magyarországon a nyári és a téli olimpiát, a labdarúgó európa-, és világbajnokságot, a monte carlo-i Forma 1-es futamot és a Davos kupát – olvasható a sportról szóló fejezetben. „Megadóztatjuk a bikicsunáj és a gerappa kifejezések használatát, és állami torrent szervereket helyezünk üzembe” – így a kultúrpolitikai rész.

Az MKKP szerint köztársasági elnöknek csak olyan személy jelölhető, aki legalább középfokú általános bohóc képesítéssel rendelkezik.

„A Kétfarkú Kutya Párt alapvetően különbözik a többi párttól
abban, hogy míg a többiek csak ígérgetnek, mi valóban megígérjük ígéreteinket. Más pártok felelőtlen ígérgetésével szemben a mi programunk teljesen racionális, végrehajtható és az ország felemelkedésének alapjául szolgálhat. A Kétfarkú Kutya Párt Magyarországon az egyetlen értelmes választás – zárul a program.”

Tavaly a semmiért demonstráltak

Az MKKP tavaly júniusban hallatott utoljára magáról, amikor tüntetést szervezett a KSH elé. „Az a lényeg, hogy a mi tüntetésünknek nincsen célja, amit szeretnénk elérni, az nincsen. A semmiért tüntetünk. És így tulajdonképpen garantált a siker” – nyilatkozta a helyszínen fn.hu-nek az egyik demonstráló. Igaza is lett, elérték a céljukat, nem lett semmi, ráadásul – a szakadó eső ellenére – igen jól szórakoztak.

Kérdés, hogy most, amikor valamit akarnak (nyerni az önkormányzati választásokon), elérik-e a céljukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik