Belföld

Visszatérhet a vízállásjelentés a Petőfire

Elnökjelölti pályázat megszűnő elnökségi poszttal, autonóm szervek miniszterelnöki kinevezéssel, műsorszerkezet átalakulás előtt. Meddig játszik még Péterfy Borit az MR2?

Hónapokig elnök nélkül maradhat a Magyar Rádió. Augusztus elsejével lejár a jelenlegi elnök, Such György megbízatása. Az elnöki tisztséget két személy is megpályázta, annak ellenére, hogy maga a poszt is megszűnik, hiszen az új médiatörvény szerint nem elnök, hanem vezérigazgató kerül a Magyar Rádió élére.

A közrádióban várhatóan kialakuló elnökmentes interregnum állapot azonban nem példanélküli, hiszen a Magyar Televízió már évek óta elnök nélkül üzemel különösebb probléma nélkül. A közszolgálati média és ellenőrzésének leplezetlen központosítása már inkább okot adhat aggodalmakra. Ezzel kapcsolatban már az EBESZ is tiltakozott a magyar kormánynál, eredmény nélkül.

Elnökjelöltek vannak, elnök már nem lesz

Semmi értelme nincsen a rádióelnöki pályázatra beadott két jelentkezésnek Polyák Gábor médiakutató, Bajnai Gordon és Sólyom László egykori közös ORTT-elnökjelöltje szerint. Habár magát a pályázatot még az új médiaszabályozás előtt írták ki, a pályázatok beadása idején már tudni lehetett, hogy megszűnik a tisztség. A jövőben a Médiatanács által delegált két tag közül fogja kiválasztani a vezérigazgatót a Közszolgálati Alapítvány.

Bár a kutató szerint mindenképpen vonzó lehet a szakma számára is egy vezérigazgatói poszt betöltése, ám mivel a Médiatanács tagjait a kétharmados többséggel kormányzó Fidesz-KDNP választja, ezért a szakmai szempontok teljesen lényegtelenné válnak.

Az eddigi szabályok szerint az elnököt a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma választotta kétharmados többséggel. A kuratórium tagjai többek között egyházi, kisebbségi és civil szervezetek küldöttei, valamint az Országgyűlés által delegált tagok. Az új törvény szerint viszont a közalapítvány megszűnik, a vezérigazgató személyét pedig a létrejövő Médiatanács javaslatára szintén új szervezet, a Közszolgálati Közalapítvány nevezi ki.

Ez az alapítvány a Magyar Rádió Közalapítványból, a Magyar Televízió Közalapítványból és a Hungária Televízió Közalapítványból jön majd létre. Ez azonban még hónapokba telhet, hiszen bár a Médiatanács a tervek szerint már augusztusban megkezdi tevékenységét, a közalapítvány kuratóriumának összeállítása egészen októberig elhúzódhat.

Összenő, amit összevonnak

Az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával létrejövő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „autonóm” államigazgatási szerv elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. Polyák Gábor szerint ugyanakkor az összevonás csupán névleges, célja pedig a centralizálás, valójában mindkét szervezet megőrzi struktúráját, az igazi irányítás pedig a Médiatanács, illetve az annak élén álló elnök kezében lesz.

Valójában tehát az új médiahatóságon belül létrejövő Médiatanács lesz a médiaszabályozás szíve. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság miniszterelnök által kinevezett elnöke automatikusan elnökjelölt lesz a Médiatanács élére. Az elnököt és négy tagját az Országgyűlés választja szintén 9 évre. A kétharmad folyományaként egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP a miniszterelnök preferenciáit fogja követni. A tanács lesz az ORTT közvetlen jogutódja, így ráhárulnak majd a műsorfigyeléssel kapcsolatos feladatok, valamint a műsorszolgáltatást érintő frekvenciagazdálkodás koncepciójának kialakítása.

Nem lesz több Péterfy Bori az MR2-n?

Polyák Gábor szerint az eddig szinte teljhatalommal rendelkező rádióelnök helyét egy meglehetősen szűk mozgástérrel rendelkező vezérigazgató veszi majd át, akinek feladatköre elsősorban végrehajtói tevékenységre szűkül. Arra a kérdésre, hogy hogyan változhat a Magyar Rádió műsor struktúrája, a Pécsi Egyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének adjunktusa úgy válaszolt, ez elsősorban az új vezetéstől függ majd.

Az ORTT-nek azonban már eddig is jelentős aggályai voltak az MR2-Petőfi Rádió közszolgálati szerepét illetően. Mivel az új médiahatóság szerepe meghatározó lesz a műsorszerkezetet illetve az azt alakító vezérigazgató személyének kiválasztását illetően, könnyen előfordulhat, hogy a Petőfi Rádió leginkább magyar könnyűzenét sugárzó profilja jelentősen átalakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik