Belföld

Kinevezték a katasztrófavédelem új vezetőit

Új igazgatókat nevezett ki a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság élére Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója. Az új vezetők augusztus elsejétől látják el feladataikat.

Pest megye katasztrófavédelmi igazgatójává nevezte ki Bakondi György a fővárosi polgári védelem eddigi vezetőjét, Benkovics Zoltán dandártábornokot, aki 25 éve került a polgári védelemhez, és 13 éve irányította a főváros lakossági védelmét.
Helyettese Lakk József alezredes lett, aki eddig a Közép-pesti Tűzmegelőzési Régió szakhatósági osztályát vezette.

A polgári védelem fővárosi parancsnoka Bojtor Gábor alezredes, a XII. kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetője lett, míg az igazgató-helyettesi beosztást Lisztes István látja el, aki a szervezet fővárosi hatósági osztályát vezette.

A Városháza dísztermében tartott állománygyűlésen bemutatkozott Zoltán Ferenc ezredes is, aki ezentúl tűzoltósági főfelügyelőként gyakorol hatósági jogkört az ország valamennyi tűzoltó-parancsnoksága és szervezete fölött. Beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy rendszeresen súlyos szakmai hibákkal dolgozzanak a tűzoltóságok, és hogy az állományából a nyugdíjazások miatt eltűnjön a rutin, a szakmai tapasztalat, amit az egyre fiatalabb állomány nem tud elsajátítani, átvenni.

A díszparancs kihirdetését követően Benkovics Zoltán beszédében úgy fogalmazott: új időszak, és váltás következett be a katasztrófavédelmi szerveknél, és a jövőben önálló szervezetként, a speciális mentőktől elkülönülve dolgoznak.

Bojtor Gábor szavai szerint a megnyugvás és a megújulás közepén álló szervezetben a jelenlegi személyi állomány megmarad, de átcsoportosítások várhatóak. Az alezredes kijelentette: egy jól működő szervezetet vesz át, de egy egységes fővárosi polgári védelmi igazgatóságot, és “nem 23 kiskirályságot” akar.

Bakondi György tűzoltó vezérőrnagy azt mondta: az új vezetők személye és szakmai tapasztalat garanciát jelent arra, hogy a területükhöz tartozó veszélyes üzemek, kritikus infrastruktúrák hatósági felügyelete hatékony és folyamatos legyen, és mint rendvédelmi szervek, a közbiztonság javulásához is hozzájáruljanak, ezért az új igazgatóktól hatékonyabb eljárási rendet vár el. Leszögezte: az OKF nem polgári védelmi, vagy tűzoltó-parancsnokság, hanem egy központi közigazgatási szerv, amely egy szakmai előkészítő, és felügyeleti szervezet, de – mint fogalmazott – az előző kormányzatok időszakában hatáskörét gyengítették, tekintélyét rombolták.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az elmúlt években 300 fővel csökkent a katasztrófavédelmi igazgatóságok létszáma, 100 státusz betöltetlen a polgári védelemnél, és a beiskolázott, főiskolát végzetteknek a diploma megszerzése után nem adtak státuszt, ezért ezeket a fiatalokat visszahívják a rendszerbe.
Bakondi György közlése szerint megalakult a Gazdasági Ellátó Központ, amely átveszik a katasztrófa- és polgári védelem irányító feladatait, így a jövőben az ország területén a műszaki, ruházati, épület-elhelyezési és központi raktározási feladatokat is ez a szervezet látja el.

A vezérőrnagy azt mondta: az új szemléletű vezetés kialakítása és a hatékonyabb irányítás érdekében a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beköltözik az OKF Mogyoródi úti központi épületébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik