Belföld

150 millióba kerül augusztus 20-a

A kormány olyan megoldást keresett, ahol az árvízkárokat is szem előtt tartják, de az ünnep méltósága is megmarad.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra emlékeztetett: egy civil kezdeményezés indult azért, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit inkább fordítsa a kormány az árvízkárosultak megsegítésére. Mint mondta, figyelembe vették a kérést, az ünnepségsorozat összköltsége a jelenlegi számítások szerint körülbelül 150 millió forint, de ez még változhat a felajánlások miatt. Az államtitkár szerint a rendezvény így feleannyiba kerül, mint az előző években.

A kormány elfogadta a szombathelyi Kopula ’96 Kft. felajánlását, amely a technológiát biztosítja a rendezvényen. A felajánlás értéke nettó 50 millió forint, az áfát a közigazgatási tárca vállalja át – mondta az államtitkár. Emellett elfogadták az ünnepségsorozat programját is: e szerint reggel 9 órakor ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót a Kossuth téren, 11 órakor pedig tisztavatást tartanak a Hősök terén, majd délután 3 órakor újraavatják a Lajta monitor nevű, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajót, amely a tervek szerint múzeumhajóként üzemel azután. Fél 4-kor ünnepi köszöntő lesz a Clark Ádám téren, majd innen “az összetartozás láncszemei” elnevezésű, úgynevezett aratómenet megy a Bazilikáig. 5 órakor a katolikus egyház ünnepi szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tart a Szent István téren, este 8 órakor felavatják Magyarország Tortáját, 9 órától pedig ünnepi tűzijáték kezdődik a Duna-parton.

Az államtitkár elmondta: az ünnepségen az első a biztonság lesz, ezért létrehoznak egy úgynevezett Központi Bázist, ahol egyértelműen szabályoznak minden helyzetet, a közigazgatási tárca vezetője, vagy megbízottja pedig felügyeli és irányítja az ünnep menetét. Utalt arra is, hogy a 2006-os tragikus tűzijátéknál szervezeti és irányítási hiányosságok voltak, de egy állam sem engedheti meg magának, hogy nem gondoskodik a közönség biztonságáról. Hozzátette, csütörtökön aláírták a szerződést a július elején indult meghívásos pályázaton győztes konzorciummal, amely a szervezési elemekért felel, így egy újabb “szűrő” került a rendszerbe. Ez bruttó 70 millió forintba kerül.

Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy az árvízkárosultak megsegítése ügyében tovább folytatják a tárgyalások a leendő partnerekkel, augusztus 20-án pedig egy segélyszám működik, ahol felajánlásokat várnak, és lesz közös mécsesgyújtás is a tűzijáték előtt. Az államtitkár azt mondta: 500 gyermeket látnak vendégül az árvíz és belvíz sújtotta térségekből, hogy egy kicsit feledtessék velük a katasztrófát. Őket Volán járatok szállítják a fővárosba, ahol Nagy Anna kormányszóvivő lesz a házigazdájuk a programokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik