Belföld

Vona: a Jobbik a Fidesz váltópártja lehet

A Jobbik parlamenti képviselői az elmúlt két hónapban megmutatták, hogy képesek sikeresen összeegyeztetni radikalizmusokat a szakmai politizálással - mondta Vona Gábor, a párt elnöke és frakcióvezetője a mai sajtótájékoztatón.

Vona Gábor az új Országgyűlés eddigi munkáját értékelve hangsúlyozta, hogy az új ciklusban feltehetően saját frakciója volt a legaktívabb parlamenti szereplő. Az „elmúlt 56 nap jutalomjátéka” után a kormánynak ősztől az igazán fontos kérdésekkel, vagyis a költségvetés, a gazdaság és a közbiztonság helyzetével is szembe kell néznie -mondta.
A pártelnök az önkormányzati választásokig hátralévő idő legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a „Jobbik újra megjelenjen az emberek között”.

A Jobbiknak vegyes érzései vannak az eltelt időszakról, a parlamenti munka nagy része – az ország nehéz helyzete ellenére – nem a problémák megoldására irányult, hanem a kormánypártok hatalmi bázisának szélesítésére. Vona Gábor emögött azt a félelmet érzi, hogy a kormány már most próbálja magát ciklusokon átívelő módon bebiztosítani arra az időre, amikor kiderül, hogy „a király meztelen”, vagyis kiderül, hogy nem tud megbirkózni a gazdasági, társadalmi és közbiztonsági problémákkal.
Példakánt hozta fel az önkormányzati törvényt, amelyet a képviselők számának csökkentése álcájába csomagolt a kormány, de valójában az csak a Fidesz választási érdekeit szolgálja.
Vona: a Jobbik a Fidesz váltópártja lehet 1A fentiekkel ellentétben a Jobbik az egyetlen párt – mondta -, amely hosszú idő óta kiáll az országgyűlési és önkormányzati képviselőség összeférhetetlensége mellett. Szerinte a Fidesz „egyfajta médiadiktatúra” kialakítására törekszik, míg az államigazgatásban azt szeretnék elkerülni, hogy a „szegfűs államigazgatást most ne narancsszínű váltsa”.

Ezenkívül a kormány „hatalombázis szélesítésének legeltorzultabb lépése” a nemzeti együttműködés rendszere politikai nyilatkozatának kötelező kifüggesztése volt, amire elmondása alapján „nem tud épkézláb magyarázatot találni”.
„Ezt tetézte, hogy az Országgyűlés a közbiztonság erősítésének leple alatt egy lex gárda” törvényt fogadott el csütörtökön. Vona Gábor felháborítónak nevezte, hogy a kormány a köztörvényes bűncselekményeket elkövetőkkel azonosan bánik, mint azokkal a „magyar állampolgárokkal, akik (…) hajlandóak tenni azért, hogy a hazájuknak, nemzetüknek segítsenek”.

A Jobbik a konstruktív ellenzékiségre tett ígéretének is meg tudott felelni, mivel a nemzetpolitikai kérdésekben sok esetben a kormány „iránytűjeként” szolgált – mondta. Annak ellenére is elégedettséggel tölti el a Jobbik programjában évek óta fellelhető elképzelések elfogadása, hogy azok fideszes javaslatokként kerültek a Ház elé.

A Jobbik egyedüliként támogatja a kormányt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a „globális pénzvilággal” szembeni „szabadságharcában”. Vona Gábor szükségesnek nevezte a bankadót, sőt szerinte a multinacionális cégeket is be kellene vonni a közteherviselésbe.

A Jobbik vezetője komoly problémának tartja, hogy a kabinet „semmit sem tudott tenni” a körbetartozásokkal, továbbá – mint fogalmazott – a nép nevében elvárták volna az ígért elszámoltatást is. A politikus politikai gyávaságnak nevezte, hogy eddig nem állították bíróság elé sem Gyurcsány Ferencet, sem Bajnai Gordont.

Vona Gábor a kormány talán legkomolyabb hiányosságának mégis a közbiztonság javításának elmaradását nevezte, szerinte az Orbán Viktor miniszterelnök által a rendteremtésre ígért két hét már nyolcszor is lejárt, a kabinet mégis elégtelenre vizsgázott ebben a kérdésben.

Elismerte, hogy pártjának voltak gyermekbetegségei a parlamenti munka kezdetén, önmaga „fatális mulasztásának” pedig azt tartja, amikor egy médiaszereplés miatt távol maradt a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat zárószavazásától. Megjegyezte azonban, hogy még a „balliberális újságokat” olvasva is azt tapasztalja, hogy „sok esetben megemelik a kalapjukat a Jobbik parlamenti munkája előtt”.

Abban bízik, hogy „közép- és hosszú távon” a Jobbik lehet a Fidesz váltópártja, hiszen pártja rendelkezik a legjobb programmal és ők tudnak leginkább azonosulni az „emberek problémáival”. Ismét „hisztipártként” jellemezte az MSZP-t, míg az LMP szerinte „továbbra sem tud politikai párttá felnőni”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.