Belföld

Szőlőt telepítenek a Budai Várba

Október második felében kezdődhet a szőlőtőkék telepítése a Budai Vár délnyugati oldalán - tudta meg a Hírszerző.

Bojár Iván András, városarculati tanácsnok, a projekt ötletgazdája ennek kapcsán elmondta: a történelmi gyümölcsös célja, hogy felelevenítse a török kor előtti agrárkultúrát, helyi identitást teremtsen és a hazai borokra irányítsa a turisták figyelmét.

Szerinte nemcsak csővezetékek, villamos-pályák és egyéb építészeti beruházások mentén lehet fejleszteni egy várost, hanem úgy is, hogy az “márkát adjon egyes helyszíneknek” és erősítse az identitást. “Valaha a Budai hegyekben 7000 szőlőskert volt, sőt a vároldalban is tőkék sorakoztak. Ezt egyébként a régészeti feltárások is igazolták” – emlékeztet Bojár.

Úgy látja, a helyi sajátosságok is lehetővé teszik, hogy történelmi szőlőskertet alakítsanak ki a vár délnyugati oldalán, ahogy a török kor előtt is volt. “Ide nem kifejezetten a termesztés miatt ültetnek majd szőlőt, hanem magának a szőlővel borított dombnak a látványa miatt. Éppen ezért olyan díszítési célú fajtákat választanak, amelyek a történeti hagyományoknak és a városi klímának is megfelelnek” -tette hozzá a tanácsnok, aki úgy véli, ez jót tesz a bormarketingnek is, hiszen évente 2,2 millió turista látogat a várba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik