Belföld

Vége az optimizmusnak a BÉT-en

Budapesti Értéktőzsdén az előző heti optimizmust követően az elmúlt hét első napján korrekcióra került sor, majd újabb lendületet vett a börze, ám ezt követően a hét második felében negatívra váltott hangulat, és pénteken mintegy 1,5 százalékos csökkenéssel zárta a hetet a BUX.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 341,37 pontos, 1,49 százalékos csökkenéssel, 22.496,82 ponton zárt pénteken. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.269,81 ponttal, 5,98 százalékkal magasabban áll.

Az árfolyamok csökkenése majd emelkedése és a korrekciót követő visszarendeződése után a forgalom az előző héthez viszonyítva csak enyhén emelkedett. Piaci elemzők szerint kifulladt az optimizmus nemcsak a magyar, hanem a világ többi börzéjén is, amit profitrealizálás követett. Ez a véleményt az előző heti lanyha forgalommal azonos heti kereskedési volumen is alátámasztotta.

A magyar értékpapír-piacot a külföldi hatások mozgatták a héten, így szinte semmilyen hatással nem volt rá a magyar kormány és az IMF megbízottainak tárgyalása az elemzők véleménye szerint.

A BÉT forgalma 93,25 milliárd forintot ért el az elmúlt héten, míg az előző hét összforgalma 86,15 milliárd forint volt. Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 74,26 százalékot tett ki, a Mol 12,58 százalékkal, a Magyar Telekom 5,13 százalékkal, a Richter pedig 5,02 százalékkal részesedett.

A vezető részvények közül az OTP és a Richter gyengüléssel fejezte be a hetet, a többi blue chip árfolyama emelkedett az elmúlt héten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik