Belföld

Alkotmánybíró lehet Bihari és Stumpf

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek Orbán Viktor, Bihari Mihály és Stumpf István pedig alkotmánybíró lehet.

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek megválasztani a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának Orbán Viktor, a vezető kormánypárt elnöke – jelentette be Szijjártó Péter.

Hétfőn még vita

A miniszterelnöki szóvivő közölte azt is, hogy Orbán Viktor alkotmánybírónak Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt indítványozza megválasztani.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők. Kövér László választmányi elnök jelölését már a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták – tette hozzá.

Baloldali kötődés

Kérdésre válaszolva Bihari Mihály volt Ab-elnök jelölésének indokaként a szóvivő azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege. Mint mondta, a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Stumpf Istvánról szólva – aki az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt – Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy tanácsadó testületet kért fel az új alkotmány koncepciójának kidolgozására. A testület tagjai, köztük Stumpf István is gyakorlati oldalról találkoztak az alaptörvénnyel. A szóvivő szavai szerint ezek után született meg az a döntés, hogy őt javasolja a kormányfő.

Stumpf istván

1957-ben született. Jogász, politológus, egyetemi oktató. 1989 és 1990 között a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. 1987-től az MTA Társadalomtudományi Intézetének (ma: Politikai Tudományok Intézete) tudományos munkatársa, 1983 és 1988 között alapító igazgatója a Társadalomtudományi Szakkollégiumnak (ma: Bibó István Szakkollégium). 1991-ben megalapította a Századvég Politikai Iskolát, melynek szervező igazgatója volt 1998-ig. Az ebből később kialakult a Századvég Kutatóintézet, amelynek alapító elnöke. 1994-ben visszatért az ELTE ÁJK-ra, ahol a politológia tanszék adjunktusa, majd 1996-tól részfoglalkozású docense lett.

bihari mihály

1943-ban született. Jogász, politológus, egyetemi tanár, a politikatudományok akadémiai doktora. A magyar politológia-oktatás egyik megszervezője, a politikai rendszerek neves kutatója. 1999 és 2008 között az Alkotmánybíróság tagja, 2005–2008-ban elnöke. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő. 1984-ben létrehozta az egyetemen a politikatudományi csoportot, amely 1989-ben tanszékké alakult át. A tanszéket (amely később intézet lett) 1999-ig vezette. Emellett 1993-ban az ELTE ÁJK Politikatudományi Doktori Iskola alapító elnöke lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik