Belföld

Veszélyes hulladék robbant

Kigyulladt egy hulladékkezelő-telep a Veszprém megyei Királyszentistván határában, egy tűzoltó könnyebb égési sérüléseket szenvedett – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtófőnöke.

A telepen többek közt veszélyes hulladékot is tároltak – szerves oldószereket -, s a hordók a nagy hőségben berobbantak – mondta Bakos György. Közlése szerint több száz hordó gyulladt ki, jó néhány a robbanástól a levegőbe repült. Néhány vastartály is begyulladt, és sűrű, fekete füstöt kibocsátva ég a bennük lévő vegyszermaradék. Bakos György hangsúlyozta, hogy folyamatosan mérték a levegő gázkoncentrációját; egyelőre nem kerültek veszélyes mértékben gázok a levegőbe.

A mérési eredmények a „határértéken mozogtak” – jegyezte meg. Bakos György közölte: elővigyázatosságból megkérték a királyszentistváni lakosokat, hogy zárkózzanak be, azaz ne tartsák nyitva a lakásuk ajtóit és ablakait. A sajtófőnök szerint a tűz helyszínétől mintegy 800 méternyire van a település.

A rendőrség Királyszentistván környékén az utakat lezárta. Czaun János, az Észak-balatoni Hulladékkezelő Konzorcium elnöke, Veszprém alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem a június végén átadott, 16,5 millió eurós beruházással épült új királyszentistváni hulladékkezelő központ gyulladt ki, hanem az attól mintegy 100 méternyire lévő, veszélyes hulladékokat is tároló telep. Az új objektumot védik – mondta Czaun János, de szerinte a tűz átterjedésétől nem kell tartaniuk.

Végül több órán át tartó munkával a tűzoltók estére megfékezték a lángokat. A kárt egyelőre megbecsülni nem lehet, a felmérése tart, s megkezdték a tűz körülményeinek kivizsgálását is – mondta Bakos György. Atűz helyszínén még ügyeletet tartanak – éjszaka is – és figyelnek arra, nehogy újra lángra kaphasson valamilyen veszélyes vegyi anyag. A tűz keletkezésének oka nagy valószínűséggel a rendkívüli forróság volt (ettől robbantak be a túlhevült vegyszerek, szerves oldószerek), de ez majd a tűzvizsgálat során derül ki pontosan – mondta a sajtófőnök.

A nagy kiterjedésű tűz oltásánál 10 egység, mintegy 40 tűzoltó dolgozott, a legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztásra érkeztek Királyszentistvánra veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik