Belföld

Novák Előd bocsánatot kér

Hétfőn, napirend előtt a parlament plenáris ülésén kér bocsánatot a jobbikos Novák Előd, aki a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztésekor azt kiabálta: „lógjon!”. A Fidesz ugyanakkor továbbra is azt szeretné, ha a jobbikos politikus visszaadná mandátumát.

A házbizottságban konszenzus született arról, hogy Novák Előd hétfőn, a napirend előtt, egy percben bocsánatot kér, és elmondja: bekiabálása rosszul sikerült tréfa volt, ha ezzel megsértett valakit, akkor attól elnézést kér.

A Fidesz közölte, hogy elfogadja Novák Előd napirend előtti bocsánatkérését, de ez nem írja felül a lemondás szükségességét. Mátrai Márta továbbra is úgy véli, hogy megengedhetetlen Novák Előd stílusa, ezért nincs helye a Parlamentben.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kiemelte: pártja határozottan elutasítja azt a viselkedést, amelyet Novák Előd mellett más jobbikos képviselők is tanúsítottak.

Szeretnénk, ha a házvezetés és a kormány hasonló érzékenységet tanúsítana akkor is, amikor a Jobbik frakciójából “cigánybűnözőznek”, és az alkotmányos értékekkel nem igazán összeillő megjegyezéseket tesznek – fogalmazott a politikus.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője örömének adott hangot azért, hogy a Fidesz is “felébredt” és a Jobbikot kemény elhatárolódásra, Novák Elődöt pedig lemondásra szólította fel.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója úgy reagált: álláspontjuk világos, Novák Előd nem mond le mandátumáról, ezt a frakció sem kéri tőle.

Hétfőn az Országgyűlésben a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazás után a szintén fideszes L. Simon László ügyrendi felszólalásában azt mondta, a voksolást megelőzően Novák Előd jól hallhatóan azt kiabálta: “lógjon!”.

Novák Előd később saját bekiabálása kapcsán azt mondta: az “humoros és kétértelmű volt”, mert arra gondolt, hogy “függesztődjék fel” a mentelmi jog, azaz “lógjon”, de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik