Belföld

Jobbik: Orbán tisztel bennünket

A radikálisok frakcióvezető-helyettese nyitottságot látott tükröződni a jobbikos arcokon.

„Konstruktív légkörű találkozó zajlott – ezzel a veretes fordulattal jellemezte Orbán Viktornak a Jobbik képviselőcsoportjánál tett vizitjét Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes. – Kulturáltan, kölcsönös tiszteletben folyt az eszmecsere, úgyhogy ez egy jól sikerült beszélgetés volt.”

Hegedűs az fn.hu-nak elmondta: frakciótársai arcán nyitottságot és tisztelet látott tükröződni. „És természetesen feszültséget is, amikor miniszterelnök úr azokról a kérdésekről szólt, amikben nem értünk egyet. Nyolc-tíz képviselőtársunk jelentkezett, kérdéseket tettek fel, javaslatokat fogalmaztak meg, amikre a miniszterelnök úr csokorban válaszolt.”

Orbán és a jobbikosok egyetértettek „a demográfiai helyzet súlyosságában és a megoldás szükségességében, valamint a termőföld védelmében”. Hegedűs állítása szerint a nemzeti érdek markáns külpolitikai képviseletében és az oktatáspolitikában is „elég közeli a két párt álláspontja”.

Gazdaságpolitikában szintén akadnak közös pontok. „A multinacionális cégek közteherviselésének kikényszerítésében és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásban is markánsabb álláspontot képviselünk, mint a miniszterelnök úr, de igazából csak a mértékben van különbség” – véli a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Orbán a vizit utáni sajtótájékoztatón (fotó: MTI)

Orbán a vizit utáni sajtótájékoztatón (fotó: MTI)

A Gárdával kapcsolatban viszont nincs közös nevező. „De erről is harag és elfogultság nélkül beszéltünk – mondja Hegedűs Tamás. – Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy ebben a kérdésben nem ismer kompromisszumot. Közölte, hogy számára a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom az igazságszolgáltatás ügye, ő miniszterelnökként nem tud és nem is akar beleszólni. Mi pedig hangoztattuk: se a magyar Gárda, se a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom nem kérdőjelezte meg és nem is fogja megkérdőjelezni az állam erőszak-monopóliumát.”

A két párt közötti együttműködés kérdése nem került szóba. „Mi ellenzéki párt vagyunk. Természetesen a nemzet érdekét szolgáló javaslatokat ellenszolgáltatás igénye nélkül támogatni fogjuk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik