Belföld

A Sláger újra meghódítaná Magyarországot

Akár több milliárdos kártérítési pert is indíthatnak a Sláger Rádió és a Danubius Rádió tulajdonosai az állam ellen, miután a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében mindkét perben kimondta, az ORTT törvénytelenül járt el. Majtényi László, aki emiatt mondott le tavaly ősszel a médiahatóság elnöki posztjáról az fn.hu-nak azt mondta, újabb perek várhatók.

Jogerősen pert nyert a Sláger Rádió az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen. Jakus László, az amerikai Emmis által üzemeltetett Sláger Rádió pénzügyi igazgatója közleményében azt írta, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság januári ítéletét, amely szerint az ORTT már be sem fogadhatta volna a NeoFM pályázatát, ezért nem nyilváníthatta volna nyertessé, és nem is köthetett volna a céggel műsorszolgáltatási szerződést sem.

A Sláger Rádió “elvárja” az ORTT-től, hogy a jogerős ítéletben foglaltaknak tegyen eleget, azaz haladéktalanul mondja fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését, és hozzon jogszerű döntést az országos rádiós frekvenciapályázatok ügyében.

“Ennek eredménye a Sláger Rádió meggyőződése szerint csak az lehet, hogy a Sláger Rádió visszakapja frekvenciáját” – írta a pénzügyi igazgató, aki szerint az adó készen áll arra, hogy pályázatának törvényes elbírálása esetén azonnal megkezdje műsorszolgáltatását.

Részben a Danubius is nyert

Hasonló döntés született a Danubius Rádió esetében. Az ítélet szerint jogellenesen járt el az ORTT, amikor nem zárta ki alaki hibák miatt a pályázók közül az Advenio Zrt-t, sőt, azt a pályázat nyertesének nyilvánította.

Mivel a bíróság egyik esetben sem mondta ki a műsorszolgáltatási szerződés semmisségét, így a Class FM és a NeoFM rádióknak nem kell elhallgatniuk.

A NeoFM rádiót működtető FM1 Zrt. közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a felperesi keresetnek helyt adó résszel szemben.

az Advenio Zrt. és az FM1 konzorcium aláírja a szerződést

Az Advenio Zrt. és az FM1 konzorcium aláírja a szerződést

Még nincs vége a pereskedésnek

Nem lepte meg az ítélőtábla döntése az ORTT volt elnökét, aki a frekvenciadöntés másnapján lemondott a médiahatóság vezetéséről. „Az összes lóláb kilógott a döntésnél” – mondta Majtényi László az fn.hu-nak. Szerinte a mostani ítéletnek súlyos anyagi következményei lesznek.

A Sláger tulajdonosainak két lehetőségük is lehet. Polgári peres úton kérhetik a tavaly október 28-án hozott döntés érvénytelenítését, vagy beadhatják kártérítési igényüket, ami akár több milliárd forint is lehet. Majtényi László szerint mivel megvan a jogalap, mindkét per esetén van esélye a Slágernek.

Az ORTT tavaly október 28-án a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.

A Sláger újra meghódítaná Magyarországot 2 A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő – 2009. november 18-áig a Danubius Rádió által használt – jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik