Belföld

Elrendelték a hőségriadót

Elrendelte a hőségriadót az országos tiszti főorvos.

Paller Judit győri sajtótájékoztatóján elmondta, hogy most a Délnyugat-Dunántúl megyéinek kivételével mindenhol érvénybe lép a harmadfokú riasztás – vagyis a hőségriadó -, amely csütörtöktől az egész országra érvényes lesz. A vasárnap érkező hidegfront hatására talán egy fokozatot enyhíteni lehet majd a riasztáson – tette hozzá.

A harmadik fokozat kapcsán a szakember arról beszélt: felkérik a kórházak, a mentőszolgálat és az önkormányzatok illetékeseit a nagyobb odafigyelésre, valamint arra, hogy készüljenek fel a fokozódó hőség jelentette kihívásokra. Paller Judit megemlítette: a forróság nem csupán azt jelenti, hogy az átlagosnál többen jelentkeznek az egészségügyi intézményekben, hanem azt is, hogy a magas hőmérséklet a szokásosnál jobban próbára teszi ezek technikai eszközeit, rendszereit.

Arra kérik minden olyan üzlethelyiség, hivatal üzemeltetőjét, ahol légkondicionáló működik, hogy nyissa meg termeit az emberek előtt, hiszen negyedórás vagy félórányi hűsölés is elviselhetőbbé teszi a hőséget. Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztetett: aki teheti, az viseljen világos, könnyű, természetes anyagból készült ruhát, továbbá ne fogyasszon alkoholt és cukros, szénsavas italokat, az előbbiek ugyanis vizet vonnak el, az utóbbiak pedig – puffadást okozva – a légzést nehezíthetik. Célszerű kerülni vagy kisebb szakaszokba osztani a fizikai munkát, szellőztetni pedig este, éjjel és reggel ajánlott.
Aki gyógyszert szed, az konzultáljon orvosával arról, szükséges-e változtatni annak rendjén, valamint különösen figyelni kell a kisgyerekekre, akiknek még nem állt be a vízháztartásuk – sorolta Paller Judit.

Kitért arra: a második riasztási fokozat idején általában 15, a harmadiknál 30 százalékkal nő a halálozások száma, ezek oka éppúgy lehet baleset, mint a hőség okozta túlzott fizikai igénybevétel. A legveszélyeztetettebbek a magas vérnyomással, keringési zavarokkal küzdők, valamint a 65 éven felettiek – jegyezte meg.

Ha a hőhullám szükségessé teheti a katasztrófahelyzet kihirdetését, Paller Judit felhívja az illetékes regionális tiszti főorvosok figyelmét arra, hogy kezdeményezzék a megyei védelmi bizottság összehívását – áll a sajtótájékoztatón kiosztott közleményben, de az országos tiszti főorvos kérdésre válaszolva azt mondta: erre egyelőre nincsen szükség.
A hőség miatti harmadik riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A hőségriadót az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján az országos tiszti főorvos adja ki. Három fokozata van, amelyből az I. fok egy figyelmeztető jelzés „belső használatra”, ha a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ilyenkor az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, de intézkedéseket még nem kezdeményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik