Belföld

Bocsánatkérést vár Lázártól az MSZP

Az MSZP a honvédség és a rendőrség állománya nevében bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét.

Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a fideszes politikus keddi parlamenti felszólalásában az összes rendőrt megsértette azzal, hogy az egész állományt “szervezetében és szellemiségében is” a kommunista rendszerben újjászervezett rendőrséggel azonosította.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: Lázár János a “lex Borkai néven ismert” alkotmánymódosítás általános vitájában tartott expozéjában emellett megkérdőjelezte a jelenlegi rendőri és honvéd vezetők szakmai életútját, illetve hazájuk iránti elkötelezettségét is, holott ők “életük és testi épségük veszélyeztetésével esküdtek fel hazájuk szolgálatára”.

Harangozó Tamás szerint az általuk vitatott kijelentések azért is elfogadhatatlanok, mert a rendőrség, azon belül is különösen a tiszthelyettesi állomány átlagéletkora nem éri el a 30 évet sem.
Az MSZP úgy gondolja, Lázár Jánosnak bocsánatot kell kérnie a rendőrségi vezetőktől, közülük is kiemelten az elmúlt hetekben kinevezett országos rendőrfőkapitánytól, illetve az 1990 előtt is rendőrként dolgozó Pintér Sándor belügyminisztertől.

A Fidesz az említett alkotmánymódosítással azt a lehetőséget kívánja elvenni a katonáktól, a rendőröktől és a titkosszolgáktól, hogy pályájuk elhagyása után képviselőjelöltként indulhassanak a választásokon – emlékeztetett a szocialista politikus.
A képviselő szerint Lázár Jánostól, illetve pártjától már az előző kormányzati ciklusban sem volt ismeretlen a rendőrség támadása. Harangozó Tamás a rendőrséggel való “fizikai szembeszegülés” példájaként említette a Fidesz 2007-es Kossuth téri kordonbontását.

Kiemelte: a kétharmados parlamenti többséget szerző frakciószövetség kormányra kerülve sem viselkedik felelősségteljesebben, hiszen továbbra is “mindenkit meg akar semmisíteni, aki neki nem tetszik”.

Az Országgyűlés kedden folytatta le annak a Lázár János és a szintén fideszes Kocsis Máté által kezdeményezett alkotmánymódosításnak az általános vitáját, amely szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően csak három évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik