Belföld

Amerikában is téma a Jobbik – úgy látják, a MIÉP sorsára juthat

Egy külpolitikai magazin elemzi a magyar párt helyzetét.

A Jobbik népszerűsége egyelőre nem apad, de a Fidesz idővel felszámolhatja a pártot – írja a radikális pártról közölt elemzésében a Foreign Policy. Az amerikai külpolitikai magazin szerint a ugyanaz a folyamat veheti kezdetét, mint Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, amikor “kooptálta Magyarország első szélsőjobboldali pártját”.

A folyóirat a Jobbikot a legsikeresebb “hipernacionalista” pártnak nevezi a posztkommunista Kelet-Európában. Az embereknek az egész rendszerről rossz a véleményük, és Vona Gábor erre a mély kiábrándultságra válaszol, azt manipulálja – idézi a lap Alex Kulit, a PC elemzőjét.

A Jobbik nagyon sikeres a fiatalok körében, amit a fiatal vezetés és az internetes jelenlét mellett annak is köszönhet, hogy a 25-40 évesek körében 25 százalékos a munkanélküliség, szemben az országos 12 százalékos átlaggal.

A Foreign Policy szerint a Jobbik jövőjét illetően az egyik nagy kérdés, hogy a politikai elitekkel szembehelyezkedő párt mit fog kezdeni azzal, hogy maga is a politikai elit része lett. Morvai Krisztina ambíciói pedig ketté is oszthatják a pártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik