Belföld

Önkéntesek bontanak Felsőzsolcán

Önkéntesek segítenek a házak bontásában Felsőzsolcán, ahol a legutóbbi felmérések szerint 198 ház dőlt össze az árvíz miatt. Az önkéntesek munkáját egy, a Miskolci Egyetemen szerveződött civil mozgalom szervezte.

Szombaton egy olyan épületet bontottak, amelynek tulajdonosa – bár bajban van – segíteni akar, ezért a házról lebontott cserepet saját költségén Bánrévére szállítja, hogy ott egy családnak segítsen. Bánrévén egy hete tombolt jégesővel kísért vihar, 350 ház tetőszerkezete megsérült, így tetőcserépre nagy szükség van.

Szombaton egy telefonszolgáltató alkalmazottai dolgoztak önkéntesként egy felsőzsolcai ház bontásán. A munkájukat a Csatárlánc Mozgalom nevű civil szerveződés szervezte. A társaság az árvíz után a Miskolci Egyetemen alakult dolgozókból, tanárokból, diákokból. Minden, árvíz sújtotta településen önkéntesek segítségével szervezik a munkát. Klepkó Tamás, a mozgalom egyik önkéntese a Független Hírügynökségnek elmondta: hétköznap munka után járják a házakat, felmérik, hol, mire van szükség. Megszervezik az adományok szállítását, amelyeket, amint megérkeznek, szétosztanak. Az önkéntes munkával pedig jellemzően hétvégén végeznek.

Az egyik felsőzsolcai ház életveszélyessé vált, le kell bontani. A tulajdonos úgy döntött: egy még nehezebb helyzetben lévő családnak ajánlja fel az építőanyagot. Dömsödi Zoltán a hírekben hallotta, hogy Bánrévén is nagy a baj. Az egyik internetes társasági oldalon megkereste Bánréve címszó alatt az ott lakókat, kiválasztott egy számára szimpatikus családot, és e-mail-en felvette velük a kapcsolatot. A cserepeket a háztulajdonos saját költségén vasárnap viszi el a bánrévei családnak.

Bánrévén egy hete jégesővel kísért vihar tombolt, 350 ház tetőszerkezete megsérült. Mivel sokaknak nincs biztosítása, reményük sincs arra, hogy segítség nélkül újra tető legyen a fejük felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik