Belföld

Ezt megnyerte Mesterházy

Meglepetés nem történt, Mesterházynak - kihívó nélkül - sikerült, ő lett az MSZP elnöke. Helyettese a majdnem-államfő, Balogh András lett. Kovács László is posztot kapott.

Mesterházy Attilát a küldöttek 87 százalékának szavazatával választotta pártelnökké a rendkívüli tisztújító kongresszus szombaton. Mesterházy a 87 százalékos támogatást markánsnak tartja, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az arány valójában 95 százalékos volt, mert többen ikszelés helyett karikáztak, amelyek érvénytelen szavazatnak számítottak.

Összeállt a csapat (Fotó: MTI)

Összeállt a csapat (Fotó: MTI)

Mesterházy azzal nyitott, hogy “miután felállt a csapat, és látják, merre akarnak menni, feladat és munka vár rájuk”.

A kongresszusi ajánlásban szereplő demokrata körök létrehozásával kapcsolatban úgy vélekedett: a polgári körök sikeres kezdeményezése volt a Fidesznek és nem szégyen akár az ellenféltől is eltanulni egy technikát.

élő a kongresszusról

Délelőtt egy órára nyilvános volt a szocialisták kongresszusa. Az fn.hu a helyszínen volt, tudósításunkat ide kattintva olvashatja!

A szavazás előtt Mesterházy azt mondta: az önsorsrontó politikához sem lesz partner, de szövetségese lesz mindenkinek, aki a szocialista párt sikeréért fog dolgozni. A következő négy évben együtt megőrzik az MSZP egységét, újjáépítik a pártot, és sikerre viszik a baloldal programját – jelentette ki, hozzátéve, erre kér felhatalmazást “vagy semmire”.

Balogh posztot kap

Az elnökhelyettesi posztra Balogh András nagykövetet, a szocialisták államfőjelöltjét választották meg. Ellenfele Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter húsz százalékot kapott.
A párt pénztárnoka Brecskáné Nagy Mária maradt.

Simon Gábor maradt az országos választmány elnöke. A testület jelenlegi elnökének végül nem lett kihívója, mert a párt Csongrád megyei szervezete nem tudta összegyűjteni a küldöttek egyharmadának aláírását ahhoz, hogy Balogh András választmányi elnökjelöltté válhasson.

Botkának Szegeden van dolga

Botka László szegedi polgármester, az MSZP Csongrád megyei elnöke június végén jelentette be, hogy ő kapta ugyan a legtöbb jelölést, de mégsem indul el a tisztújításon a választmányi elnökségért.

Döntését azzal indokolta, hogy most elsősorban Szegeden van dolga, és bejelentette, Balogh András jelölése érdekében kampányolnak, mivel párt alapszabálya lehetőséget ad arra, hogy a kongresszuson – a küldöttek egyharmadának aláírásával – helyben is jelöltté váljon valaki.

Alelnökök is akadtak

Kovács László volt uniós biztost és Szabadkai Tamást választották alelnöknek. Az alelnöki posztra hat jelölt volt, a két politikus a második körben kapta meg a megválasztáshoz szükséges többséget.

Szabadkai Tamás korábbi országgyűlési képviselő majdnem 53, Kovács László közel 51 százalékot kapott.

Szintén a második körben választották újra Tukacs Istvánt a pénzügyi ellenőrző bizottság élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik