Belföld

Tiltakozik a LIGA az üdülési alapítvány államosítása ellen

A LIGA Szakszervezetek megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy az új kormány a hat szakszervezeti konföderációval közösen létrehozott Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt (MNÜA) gyakorlatilag államosítani akarja.

A szervezet közleménye szerint a rendszerváltás után a szakszervezeti vagyon egy részének közösbe adásával az alapítók, a 6 konföderáció és az állam a munkavállalók rekreációs tevékenységének megsegítésére alapítványt hoztak létre. Most a kormány a 6 alapító társát gyakorlatilag kizárná a vagyon kezeléséből, és egyedül a saját kezébe venné azt.

A közlemény szerint a kormány a beterjesztett törvényjavaslat alapján most jogalkotói fölényével visszaélve lehetőséget teremtene arra, hogy a részvételével alapított alapítványok, így a MNÜA alapítóit is jogaiktól teljes egészében megfossza, az alapítvány vagyona felett pedig egy személyben vagy többségi tulajdonosként rendelkezzen. Ez lényegében az alapítványi vagyon államosítását jelenti.

A hatályos szabályok szerint az alapítvány megszüntetésére elsősorban az alapító akaratából kerülhet sor. A javaslat szerint viszont az alapítók rendelkezési jogát elvonva, törvény rendelkezne az alapítvány, így a MNÜA megszűnéséről, vagyonának állami gazdasági társaságba viteléről, ami felvetheti az Alkotmányban foglalt tulajdonhoz való jog sérelmét. A tulajdonjog ugyan korlátozható törvényben, közérdekből, elkerülhetetlenül szükséges mértékben és arányban, de itt ezek a feltételek nem állnak fenn a közlemény szerint.

A LIGA közölte, miután több kísérlet is kudarcba fulladt az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívására, most “közvetlenül keresi meg az összes országgyűlési képviselőt levélben, hogy megpróbálja meggyőzni őket az elfogadni kívánt törvényjavaslat súlyosan diszkriminatív, néhol alkotmányellenes, több helyütt egyszerűen szakmailag is nonszensz voltáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik