Belföld

Önkéntes segítői hálózatot épít ki az Igazságügyi Hivatal

Önkéntes segítői hálózat kiépítését kezdi el még az idén az Igazságügyi Hivatal egy, az unió által teljes egészében támogatott 800 millió forint összköltségvetésű program keretében.

A kétéves program részeként három régiót – az észak- és dél-magyarországit, valamint a dél-dunántúlit – érintő, ingyenesen hívható áldozatsegítő diszpécserközpontot is létrehoznak. A központ kapcsolatban áll majd az önkéntes segítőkkel is – mondta Hatvani Erzsébet főigazgató az év megyei hivatala címet elnyert Somogy Megyei Igazságügyi Hivatalban ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

A főigazgató közlése szerint az ügyfelekkel közvetlenül mintegy ötszázan foglalkoznak. Tavaly országos szinten több mint 150 ezren kértek segítséget a hivataltól. Kárenyhítésre, áldozatsegítésre 200 millió forintot fizettek ki a rászorulóknak.

A somogyiak mindhárom szakterületen – jogi segítségnyújtás, áldozatsegítés, pártfogó felügyelet – a legkiemelkedőbbek között voltak az elmúlt évben – emelte ki a főigazgató, így Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye után most Somogyot illeti meg a díj.

Hatvani Erzsébet elmondta, hogy a három éve alapított díjjal azt jutalmazzák, ha egy hivatal munkatársai a napi szakmai tevékenységen túl valami pluszt, többletet tudnak nyújtani az ügyfeleknek, illetve nagyon jó kapcsolatot alakít ki a társintézményekkel, bírósággal, rendőrséggel, ügyészséggel, ügyvédi kamarával, szociális- és gyermekvédelmi intézményekkel.

Keszthelyi Tiborné hivatalvezető ismertetése szerint Somogyban tavaly csaknem hatezer ügyfélnek segített a hivatal 25 munkatársa. Úgy vélekedett: a díjjal nem csak az elmúlt év, hanem az azt megelőző hét esztendő munkáját is elismerték.

Magyarországon 2006. január 1-jén kezdte meg a működését az Igazságügyi Hivatal, amely a pártfogó felügyelői, jogi segítségnyújtási, áldozatsegítési és állami kárenyhítési, valamint kárpótlási tevékenységet lát el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik