Belföld

Nem csökkentek a foglalkoztatásbeli különbségek

Nem csökkentek a gazdasági, ezen belül a foglalkoztatásbeli különbségek az egyes régiók és területek között az EU csatlakozás óta, pedig az elmaradt térségek felzárkóztatása volt az egyik kitűzött cél.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt erről ma Kecskeméten. Az új magyar kormánynak az a célja, hogy az uniós források korábbi “öntözőkannaszerű szétosztása” helyett célirányosan, konkrét területeket és térségeket megjelölve megteremti a leghátrányosabb helyzetű térségek felzárkóztatásának esélyét – mondta az államtitkár a Kecskeméti Regionális Képző Központ konferenciáján tartott előadásában.
“Az eddigi, kiegyenlítést célzó próbálkozások kudarcba fulladtak”.

Az óriási különbségekre jellemző példaként említette: a munkanélküliségi ráta Budapesten 6,2 százalék, míg választókörzetében, az ukrán határ menti beregi térségben 24,2 százalék. Amíg óriási különbségek vannak országon belüli térségek között, addig a foglalkoztatásban érdemben nem lehet előre lépni – mondta.

Fontos lépésnek nevezte az államtitkár azt, hogy a foglalkoztatáspolitika és a szakképzés egy államtitkársághoz került, ami azt jelenti, hogy a szakképzés – iskolarendszeren belül és kívül is – és a felnőttképzés is a foglalkoztatáspolitika szerves részét jelenti. A foglalkoztatáspolitikát nem szociális kérdésként kívánja kezelni az új kormány, hanem gazdasági kérdésként.

Fontosnak nevezte a szociálpolitikai területet, de szavai szerint “világos határokat kell húzni, hogy hol kezdődik és hol ér véget a foglalkoztatási szegmens”. A korábban szakiskolai igazgatóként dolgozó államtitkár kiemelte: “A szakképzés nagy bajban van, mert az a papír, amit bizonyítványnak hívunk, az döntő többségben nem ad jogosultságot arra, hogy el tudjak helyezkedni, mert nagyon sok esetben nincs mögötte szakmai tartalom.”

Az államtitkár utalt arra, hogy ez a felnőttképzés és az iskolarendszerű képzés esetére is igaz, ezért gyakorlat orientált képzéseket szeretnének a következő időszakban megvalósítani.
Az államtitkár szerint az általános iskolai képzéssel is problémák vannak, mert a szakképzésbe “funkcionális analfabéták” lépnek be.

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy az oktatásban és a foglalkoztatásba határozott, egyértelmű szankciók kellenek.
“Amíg szociális segéllyel vagy kiskapukkal többet lehet keresni, mint értékteremtő munkával, addig ne várjunk érdemi előrelépést” – fűzte hozzá. Az államtitkár egy mondást idézett: „Csak az vegyen le az asztalról, aki fel is tett rá valamit”.

Czomba Sándor emlékeztetett arra: a kormány a következő tíz esztendőben egymillió új munkahely megteremtését tűzte ki célul. “Egy erősen ambiciózus, de nem teljesíthetetlen feladat. Ennek megvalósításához mindenkinek a segítségére szükség van” – mondta előadása végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik