Belföld

Nem esett szó a BKV-ról

Két óra alatt befejezte munkáját a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. A rendkívüli ülésen több, a meghívóban szereplő előterjesztést nem is vettek napirendre.

A rendkívüli ülés összehívását a szocialista képviselők kezdeményezték a főpolgármesternél. Demszky Gábor kitűzte ugyan a testület ülését, de jelezte: azt már az önkormányzati választás nyitányának tartja, és nem szeretné, ha a kampánycélú javaslatok felborítanák a főváros költségvetési egyensúlyát. A közgyűlés az októberi önkormányzati választás előtt várhatóan már csak egyszer, augusztus végén fog ülésezni.

A csütörtöki ülésre a képviselő-testület 67 tagja közül 43-an mentek el. Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője a Fidesz elnökségi ülésén vesz részt. A képviselők közül Wieszt János (a függetlenekhez átült volt szocialista képviselő) előzetes letartóztatásban van.

Az ülésen kilenc napirendi pont szerepelt, a többi között a BKV-s félárú diák-, illetve nyugdíjasjegy bevezetésének kérdése, valamint az uniós forrásból elkészült, de még át nem adott Rákospalotai határút ügye, illetve a szmogriadó-rendelet módosítása.

A BKV üzleti tervét sem vitatták meg

Több előterjesztést Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes nyújtott be, de néhányat – a BKV múlt évi beszámolóját és idei üzleti tervét, a Rákospalotai határút átadásának kérdését és az egyik fővárosi közműcég 600 millió forintos adótartozásának a megfizetési ügyét – visszavont, így azokról nem tárgyaltak.

Kolozs András, a közgyűlés szocialista tagja, az MSZP XVI. kerületi szervezetének elnöke közleményben reagált arra, hogy a közgyűlés nem vette napirendjére a Rákospalotai határút ügyét. Sérelmezte, hogy bár a közgyűlésen elhangzott, miszerint szerdán megállapodás született az út építője és a XVI. kerületi önkormányzat között az út üzemeltetéséről, a megállapodás részleteiről érdemi tájékoztatást a közgyűlés nem kapott sem írásban, sem szóban.

A képviselők nem tárgyaltak a félárú BKV-vonaljegy bevezetésének hatásairól szóló tájékoztatóról sem. Horváth Csaba (MSZP) kérte ugyan, hogy ne tájékoztatóként foglalkozzanak az üggyel, de ezt a javaslatát a képviselők többsége nem fogadta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik