Belföld

Az MDF 131 milliót, a Civil Mozgalom 13 milliót költött

A Magyar Demokrata Fórum 131,6 millió forintot költött a tavaszi országgyűlési választás kampányára, tartozásai 110 millió forintra rúgnak. A Civil Mozgalom pedig 13,3 millió forintot költött.

A 281 képviselőjelöltet állított MDF kampánykiadásait a 13,7 millió forintos állami támogatás mellett 117,9 millió forint egyéb forrás fedezte. Az MDF közel négymillió forint adományt kapott.
Beszámolója szerint a hitelek, a kölcsönök és a szállítói tartozások meghaladják a 110 millió forintot – derült ki a pártnak a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent beszámolójából.

Az MDF a kampányára fordított összegeket teljes egészében anyagi jellegű kiadásokra költötte, személyi jellegű és egyéb ráfordításaik nem voltak.

A Civil Mozgalom valamivel több mint 13,3 millió forintot költött a tavaszi országgyűlési választás kampányára. A közzétett adatok szerint a 2010. évi országgyűlésiképviselő-választáson 24 jelöltet állító párt összesen 13 millió 356 ezer forintot költött. Ennek több mint a fele, közel 7, 3 millió forint állami támogatás volt. Emellett adományokból valamivel több mint három millió forintot szereztek és három millió forint hitelt vettek fel. A párt a kampányára fordított összegeket javarészt anyagi jellegű kiadásokra költötte, ezek körülbelül kilenc millió forintot tettek ki. Egyéb ráfordításra több mint 4,3 millió forintot költöttek, személyi kiadásuk nem volt.

A jelölőszervezetek közül eddig a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Civil Mozgalom hozta nyilvánosságra a kampánykiadásairól szóló beszámolóját. A dokumentumok alapján mindegyikük a törvényes keretek között maradt. A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölőszervezetek a költségvetési támogatáson felül jelöltenként legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak a választásra.

A 2010-es választáson részt vevő minden jelölőszervezetnek és független jelöltnek legkésőbb június 24-ig kell nyilvánosságra hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik