Belföld

Folytatódik a gazdasági törvénycsomag vitája

Részletes vitát tartanak ma az Országgyűlésben a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslatról.

A pénzügyi törvénycsomag egyebek között a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét fogalmazza meg. Rögzítené, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének a jegybanktól származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet.

Ugyancsak különadóval terhelnék meg az államháztartási forrásból jövedelmet szerző magánszemélyek egyes jövedelmeit, valamint korlátozzák a közszférában kifizethető jövedelmeket. Megszüntetnek tíz kisebb adót is.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a keddi általános vitában azt mondta, a második Orbán-kormány első gazdasági akcióterve alkalmas arra, hogy Magyarországon konzervatív gazdaságpolitikai fordulatot indítson el. Ennek során le kell bontani az akadályokat, amelyeket négy nagy területen lát a kormány: a gazdaság hatékony működését akadályozza az állam, a gazdasági örökség, az élet minden területén megnyilvánuló szabadsághiány, valamint a hibás gondolkodás – fűzte hozzá.

Ugyancsak részletes vita lesz a közbeszerzési törvény módosításáról. A módosítás célja a közbeszerzési eljárásokat akadályozó, lassító, az eredménytelen közbeszerzési eljárások számát növelő előírások módosítása, továbbá a kis- és közepes vállalkozások részvételi, illetve nyerési esélyeinek növelése és a körbetartozások csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik