Belföld

Mutyi miatt lépett ki az MSZP-s képviselőjelölt

Felfüggesztette MSZP-tagságát és kilépett a debreceni önkormányzat szocialista frakciójából Varga Zoltán, az MSZP volt debreceni alelnöke. A jövőben "baloldali, független politikusként" folytatja közéleti munkáját.

“Az MSZP helyi szervezetének irányítása politikai oligarchiák és gátlástalan mutyibrigádok kezében az elmúlt időszakban kontrollálhatatlan túlhatalom kialakulásához vezetett”. – indokolta döntését az MSZP volt debreceni országgyűlési képviselőjelöltje. “Nem kívánom csendben és tehetetlenül nézni, ahogy – meglátásom szerint – helyi szervezetünk vezetői egzisztenciális-anyagi-politikai kapcsolatot keresnek és építenek a Fidesszel” – mondta a politikus, aki az elmúlt ciklusban a legerőteljesebben bírálta Kósa Lajos (Fidesz) polgármestert és a fideszes debreceni városvezetést.

Varga Zoltán szerint “egy baloldali közösség erejét, annak igazságát saját belső viszonyai, illetve a hatalomhoz a szolidaritáshoz és az igazságossághoz való kapcsolódása mutatja”. Mindezen jellemzőket figyelembe véve szerinte “Debrecenben régóta nem létezik baloldali párt”. Az MSZP helyi szervezetének a hatalomhoz, a demokráciához és saját tagságához való viszonyát tekintve, közelebb áll bármilyen autokratikus jobboldali pártformációhoz, mint az ismert baloldali ideológiákhoz vagy akár az MSZP alapszabályában foglaltakhoz – jegyezte meg.

Varga Zoltán meglátása szerint a helyi szervezet “a kialakult klientúrák foglya, ahol a cinikus – és látszólagos – kétharmados többség birtokában mindennaposak a leszámolások, napi vezetői gyakorlat a belső ellenzék, a másként gondolkodók, pontosabban, a valahogy gondolkodni merők pellengérre állítása, üldözése”. (Zsiros Zsoltot, akinek kihívója Varga Zoltán volt, kétharmados többséggel választották meg a közelmúltban az MSZP debreceni szervezetének elnökévé.) “Baloldali politikusként nem tudok, és nem kívánok tovább részt venni és asszisztálni a belső leszámolások világában” – mondta a politikus.

Varga Zoltán meggyőződése szerint a helyi választási kudarcaik mértéke és tendenciája nem Debrecen lakosai jobboldali világképének, hanem a MSZP helyi szervezete hiteltelenségének következménye. A szocialista párt helyben látszólagosan megújuláspárti, míg valóságosan az utódpártiság konzerválásában érdekelt – jegyezte meg.
“Ezért aggódva az MSZP-ért, megmaradva baloldalinak, megmaradva MSZP-tagnak, de elutasítva a helyi viszonyokat, egyetlen lehetőségem marad: felfüggesztem párttagságomat, lemondok minden tisztségemről, és kilépek a csak nevében szocialista frakcióból. Közéleti szerepemet a továbbiakban baloldali, független politikusként kívánom folytatni” – zárta mondandóját Varga Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik