Belföld

Maró folyadékkal itatták a kismamát

Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központban. A kórház elismeri a hibát, de nem fizet - írta a Népszabadság.

Keményné Makai Boglárka túlhordott terhességgel feküdt be február 12-én az Állami Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai épületébe. Mintegy tízórás vajúdás után orvosa a császármetszés mellett döntött. Ekkor itatták meg a savlekötőnek mondott lúggal.

Megszületett a kislánya, de ekkor már annyira rosszul volt (égett a torka, fulladozott, vért hányt), hogy nem tudott vele foglalkozni, mégis a szülészeten tartották és csak később szállították át a toxikológiára. A gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapot kellett bent töltenie.

Az ominózus folyadéktól négy milliméterre szűkült a nyelőcsöve, azóta sem ehet, ihat semmit, csak minimális mennyiségű vizet. Megműtötték, azóta gyomorszondája van, a következő műtétre leghamarabb februárban kerülhet sor, akkor kiveszik és pótolják a nyelőcsövét. Azután talán újra egészséges lesz.

Keményné Makai Boglárka szerint a kórház kezdetben együttműködő volt, szóban elismerték a felelősségüket, belső vizsgálat és rendőrségi nyomozás is indult az ügyében. Eleinte a kártérítési igénnyel szemben sem voltak elutasítóak, később azonban “megfeneklettek a tárgyalások”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik