Belföld

A változások napja

Csökken az áram ára és a diákhitel kamata, a gázárak pedig nem emelkedhetnek. Több adatot kell tartalmaznia a gépjármű adás-vételi szerződésnek és új parkolási törvény lép életbe. Változnak az Európai Unión belüli roaming szabályozások, és egy új rendelet szerint mától nem tarthatjuk gömbakváriumban halainkat.

Július 1-től a Magyar Energia Hivatal döntése alapján szolgáltatónként eltérő mértékben csökken az áram ára. Az átlagos lakossági fogyasztók – évi 2400 kilowattóra felhasználással – számára ez havonta 146-576 forint közötti megtakarítást jelenthet. A négy egyetemes szolgáltató közül az Émász 5,8 százalékos, az EDF Démász 4,5 százalékos, az E.ON 4,4 százalékos, míg az Elmű 1,5 százalékos árcsökkentést vezet be.

A kormány döntése szerint július elsejétől a távhő szolgáltatók nem emelhetik a földgáz fogyasztói árát. A moratórium bevezetése előtt a Főtáv Zrt. a földgázárak növekedése miatt átlagosan 6,7 százalékos emelkedést ígért a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltségében. Nagy Anna kormányszóvivő szerdai bejelentése alapján a kormány év végéig biztosítja az eredetileg most megszűnő gázárkompenzációt is.

Milliárdok maradnak a családoknál

Mától szűnik meg az öröklési- és ajándékozási illeték fizetési kötelezettség az egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgás esetén. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az örökösödési illeték eltörlésével éves szinten 2,8 milliárd forint, 2010-ben pedig összesen 1,5 milliárd forint marad a magyar családoknál.

Szigorúbb autó adás-vétel

Változnak a gépjármű adás-vétel szabályai: a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény alapján az okmányirodák csak akkor jegyzik be a tulajdonos váltást, ha az adásvételi szerződés a törvényben meghatározott adatokat tartalmazza. Ezek nélkül nem adható ki új törzskönyv és új forgalmi engedély sem. A szerződéseknek mostantól az eladó és a vevő személyes adatain és a műszaki adatokon túl tartalmaznia kell többek között a vételárat és a jármű átadásának időpontját is.

Július elsejétől nem szerezhet jogosítványt az, aki nem rendelkezik alapfokú iskolai végzettséggel. A kormány rendelete alapján mostantól csak az vehet részt járművezetői tanfolyamon, illetve tehet elméleti vizsgát, aki igazolni tudja, hogy alapfokú iskolát végzett. Korábban egy 2005-ös miniszteri rendelet csak írni-olvasni tudáshoz kötötte a jogosítvány megszerzését, erről viszont semmilyen igazolást nem kellett benyújtani.

Miután június 30-ával az Alkotmánybíróság megsemmisítette a parkolásra vonatkozó szabályozásokat, a júniusban elfogadott parkolási törvény lép életbe. E szerint a szolgáltatás önkormányzati feladat, parkolási díjat csak költségvetési szerv vagy az önkormányzat tulajdonában lévő cég szedhet be. A parkolási díj óránként nem haladhatja meg a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét, ezért a Fővárosi Közgyűlésnek rendeletben kellett csökkentenie a díjakat a legdrágább övezetbe tartozó budai várban és a Citadellánál, ahol így júniustól 640 helyett 480 forintot kell fizetni. Az új törvény alapján a maximális büntetés a parkolási díj ötvenszerese helyett csak negyvenszerese lehet, és a pótdíjra nem lehet késedelmi kamatot kiszabni.

Olcsóbb lett a romaing

Csütörtöktől csökkenek a roaming díjak az Európai Unió területén. Az unió rendelete alapján a 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az sms-küldés a korábbi árakhoz képest. Júliustól az Európai Unión belül a barangolás díjkorlátja automatikusan 50 euró lesz. A mobilszolgáltatók kötelesek lesznek ügyfeleiknek sms-ben figyelmeztetést küldeni a díjkorlát 80 százalékának elérésekor, ha pedig az ügyfél eléri a meghatározott maximumot, a mobilinternet kapcsolatot megszakítják. Az új rendelkezéssel megakadályozható, hogy hazatérve sokkolóan magas számla fogadja az utazót.

Csökken a diákhitel kamata is, az eddigi 9,5 százalékról 8,5 százalékra, ami az eddigi legalacsonyabb kamatszint. A szemeszterenként felvehető összegek nem változnak: a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók legfeljebb havi 40 ezer forint hitelt igényelhetnek.

Július elsején lép hatályba a hobbiállatok tartását szabályozó kormányrendelet is. Csütörtöktől nem lehet halat, vagy hüllőt gömbakváriumban, madarakat vagy más gerinces állatokat pedig köralapú kalitkában tartani. A kutyák számára legalább tíz négyzetméteres területet kell biztosítani, sétáltatni pedig csak minimum öt méter hosszú pórázon lehet. A szabályozások kiterjednek – rendszertani besorolástól függetlenül – minden olyan állatra, amit kedvtelésből tartanak, így az eddigi állatvédelmi jogszabályokhoz képest már nem csak gerinces állatokra vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik