Belföld

Pintér levált, kinevez, áthelyez

Július 1-jétől Tóth Tamás lett Budapest rendőrfőkapitánya, Hatala József pedig az országos főkapitány. A belügyminiszter szinte az összes rendőri vezetőt leváltotta, áthelyezte.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, nagyon sokan ostromolták a változásokkal kapcsolatban, de ő el akarta kerülni, hogy az érintettek a sajtóból értesüljenek arról: más területen számít a munkájukra. Mint mondta, ezzel is példát szeretett volna mutatni, hogy miként kell kulturáltan megoldani a rendőri vezetés váltását, s négyszemközt tárgyalt minden távozó és minden kinevezett rendőrrel.

Pintér: “Nem arról van szó, hogy bűncselekményt követtek volna el”

A változtatásokat a tárca vezetője szemléletváltozással indokolta. Mint fogalmazott, ez nem jelenti azt, hogy semmibe venné a volt vezetők munkáját. “Nem arról van szó, hogy bűncselekményt követtek volna el”, nekik tehát adnak feladatokat. Van, akinek már feladatot is osztott – utalt Házi Istvánra, az ORFK távozó bűnügyi főigazgatójára, akit a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjének nevezett ki. A két másik főkapitány-helyettest, Samu István rendészeti főigazgatót és Sipos Gyula gazdasági főigazgatót ugyancsak felmentette és rendelkezési állományba helyezte.

Pintér hangsúlyozta: egyes területeken lényegesen más megközelítés szükséges. Példaként a kistelepülések közrendjének, közbiztonságának helyreállítását említette.

Csütörtöktől Hatala József az országos rendőrfőkapitány

Hatala Józsefet nevezte ki július 1-jei hatállyal országos rendőrfőkapitánynak a miniszterelnök. Hatala az MTI kérdésére, miszerint a megyei rendőr-főkapitányságok élén is azonnali változásokat javasol-e, határozott nemmel válaszolt. “Ilyen elképzelés nincs, nincsenek listák sem itt, sem másutt” – fogalmazott, majd hozzátette: közös munkára kérte a rendőröket, és mindenkit a munkája alapján kíván megítélni.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt négy évben kicsit kívülről nézte a folyamatokat. Átértékelt sok mindent, “másképp lát”, más lett hangsúlyos a számára. A rendőrség új vezetője egy kenuban való evezéshez hasonlította a rendőri munkát, amelyben az elöl ülők ugyanolyan fontos szerepet töltenek be, mint a hátul helyet foglalók.

Bencze József rendőr altábornagy, távozó országos rendőrfőkapitány, Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József rendőr altábornagy, július 1-jei hatállyal kinevezett országos rendőrfőkapitány (fotó

Bencze József rendőr altábornagy, távozó országos rendőrfőkapitány, Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József rendőr altábornagy, július 1-jei hatállyal kinevezett országos rendőrfőkapitány (fotó: MTI)

Bencze József volt országos rendőrfőkapitány az állománytól, majd azt követően az újságíróktól is elköszönt, őt Pintér Sándor belügyminiszter rendelkezési állományba helyezte. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: külszolgálati feladatra készül. Szavai szerint “megtisztelő és nagy felelősség volt majd három éven át az ország első rendőrének lenni”, és köszönetet mondott azért, hogy módjában állt elköszönni az állománytól, továbbá gratulálni az új vezetésnek. Mint mondta, ez “az elmúlt húsz évben nem volt divat”.

Szólt arról, hogy sikerült teljesíteni azokat a célkitűzéseket, amelyeket a hivatalba lépésekor kitűzött, de hozzátette: egyes – például szervezeti, humánpolitikai, jogalkotási – területeken nagyobb támogatás szükséges. Bencze József szerint a presztízsügyeket sikerült lezárni és megerősítette szerdai nyilatkozatát, miszerint a romagyilkosságok nyomozását lezárták, már csak az iratismertetés van hátra, s augusztusban vádemelési javaslatot tehetnek.

Személycserék

– Bencze József rendőr altábornagyot, országos rendőrfőkapitányt Hatala József rendőr altábornagy váltja.

– A budapesti rendőrfőkapitányt, Tóth Gábor vezérőrnagyot Tóth Tamás, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetője váltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság élén ugyancsak július 1-jei hatállyal.

– A Készenléti Rendőrség eddigi vezetője, Papp Károly az ORFK rendészeti főigazgatója, a Készenléti Rendőrség vezetője pedig Sándor Miklós lett.

– Házi Istvánt, az ORFK eddigi bűnügyi főigazgatóját a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjének nevezték ki.

– Az NNI eddigi vezetője, Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója lett, a NNI élére az eddigi helyettes, Csizner Zoltán került.

– Az ORFK gazdasági főigazgatójának Lajtár Józsefet nevezték ki.

– A Terrorelhárítási Központot Bodnár Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eddigi bűnügyi igazgatója szervezi meg főkapitányi biztosként.

– Bodnár Zsoltot Fülöp Valter, a BRFK XII. kerületi kapitányságának vezetője váltja a fővárosi rendőrség bűnügyi igazgatói posztján.

Terrorelhárítási Központot alakítanak ki

Az új szervezet kialakításával összefüggő feladatok végrehajtásával Hatala József, a július 1-jei hatállyal kinevezett országos rendőr-főkapitány Bodnár Zsoltot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eddigi bűnügyi igazgatóját bízta meg főkapitányi biztosként.

A személycseréket rögzítő sajtóanyag szerint a Készenléti Rendőrség is új vezetőt kap, július 1-jétől az eddigi helyettes, Sándor Miklós irányítja a szervezetet.

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) távozó főigazgatója, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az OKF új vezetője (fotó: MTI)

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) távozó főigazgatója, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az OKF új vezetője (fotó: MTI)

Bakondi lett a katasztrófavédelem vezetője

Pintér Sándor felmentette beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét is, és az OKF élére július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet. Az OKF eddigi vezetője, Tatár Attila altábornagy csütörtöktől rendelkezési állományba kerül, a felmentett főigazgatót Pintér Sándor a Belügyminisztériumba rendelte munkavégzésre, beosztásáról később gondoskodik.

A belügyminiszter leváltotta az OKF két főigazgató-helyettesét is, és új gazdasági vezető-helyettest nevezett ki. Bakondi György 2000. január elsejétől, az OKF létrehozásától 2002. december 9-ig vezette a szervezetet, őt Lamperth Mónika, a Medgyessy-kormány akkori belügyminisztere mentette fel. Az új főigazgatót az ez évi árvíz idején az Orbán-kormány illetékes minisztere az árvízi védekezés irányítására miniszteri biztosnak nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik