Belföld

Szent István a mérce Schmitt Pálnak

Szent István intelmeinek szellemében végzi majd tevékenységét a kedden államfővé választott Schmitt Pál. A politikus megválasztott államfőként mondott első beszédében újszerű elnöki felfogásáról is szólt.

Szent István intelmeinek idézésével kezdte Schmitt Pál immár megválasztott köztársasági elnökként elmondott beszédét az Országgyűlésben. Államalapító királyunk szavaiban ott van a demokratikus gondolat csírája: „minden ember azonos állapotban születik” – mondta Schmitt Pál, aki beszéde lején őszinte tisztelettel adózott a korábbi államfők, különösen Sólyom László teljesítménye előtt. „Sokat tanultam tőlük, maguk is államalapító királyunk szellemében szolgálták a népet” – mondta.

Megbízatásom újszerű, a több mint kétharmados többség nyomán alaptörvényt hozó közösség kell legyen a parlament; a választók az ekkora arányú felhatalmazással azt üzenték, zárjuk le a rendszerváltást – mondta a megválasztott államfő. Az új alkotmány akkor lesz érvényes, ha megegyezés áll mögötte; a fékek és ellensúlyok helyes aránya azt jelenti, hogy az államfő emlékeztesse a hatalom birtokosait a választói felhatalmazásra – tette hozzá.

Az alkotmány szerint az elnök pártsemleges, ami nem jelent értéksemlegességet; csapatember, és az egymásra figyelés államfője kívánok lenni – közölte Schmitt Pál, aki szerint a szeretet és az elfogadás alapján kell újjáépíteni a nemzet közösségét.

Megismételte: tevékenysége közepébe a magabiztos, méltóságteljes, tehetséges, szorgalmas magyar embert kívánja helyezni

A megválasztott köztársasági elnök Klebersbrg Kúnótól és Pilinszky Jánostól is idézett, megköszönte az igen szavazatokat, és biztosította a másként voksolókat véleményük tiszteletben tartásáról.

A megválasztott köztársasági elnök első beszédét követően képviselők elénekelték a Himnuszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik