Belföld

Túlélhetik a romkocsmák

Nem nyugszanak a kedélyek, pedig nem kell mindent bezárni éjfélkor a kerületben. Az alpolgármester az éjfél előtti takarodó mellett érvel, míg a tulajdonosok saját bevételük mellett az egész kerület sorsát féltik. A kerület megosztott: az idősek és kisgyermekesek támogatják, a fiatalok viszont kiállnak kedvenc törzshelyük mellett. A rendeletet - módosításokkal - megszavazták.

Az erzsébetvárosi önkormányzat pénteki ülésén megszavazták a kerületi vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó rendeletet. Az fn.hu úgy tudja, hogy a döntés előtt éjfélig egyeztetett a kerület vezetése.

Mégsem kell bezárniuk éjféltől reggel hatig az erzsébetvárosi vendéglátóegységeknek, mivel a képviselő-testület pénteken olyan módosító javaslatot fogadott el, amely szerint csak egyes szórakozóhelyek kötelezhetők a korlátozott nyitva tartásra.

Az ülésen a rendelettervezetet Puskás Attila Sándor, a Szövetség Erzsébetvárosért (SZEM) képviselőjének módosító javaslatával fogadták el; a szabályozás szerint a környező társasházak kezdeményezhetik a nyitva tartás korlátozását.

Gergely József, VII. kerületi alpolgármester elmondta, hogy hosszú ideje próbálják megoldani a szórakozóhelyekkel kapcsolatos konfliktusokat, de úgy tűnik, hogy csak a csendrendelet bevezetése vezethet eredményre:

Fiatalság, bolondság

Fiatalság, bolondság

„ Erzsébetváros fejlődése maga után vonta a kereskedelem és a vendéglátás fejlődését, ami sajnos nem kívánt következményekkel is járt. Egyre több az éjszakai szórakozóhely, ami sokak számára nyújt kellemes időtöltést esténként, a lakók életét viszont elviselhetetlenné teszi a hangoskodás, rongálások, valamint az utcára történő piszkítás.

Ezek főleg belső Erzsébetvárosban jelentenek nehézségeket, ahol tizenkétezer ember él. A panaszok egyébként nagyrészt az aktív, dolgozó lakosoktól érkezik” – jegyezte meg az alpolgármester, hozzátéve, hogy tavaly óta tárgyalnak a vendéglátósokat tömörítő csoporttal, az Élő Erzsébetvárosért Egyesülettel, hogy mit lehetne tenni, és az a tapasztalat, hogy hatósági eszközökkel nagyon nehezen kezelhetőek ezek a problémák.

Szerinte egyedül a csendrendelet az, ami az önkormányzat részéről érdemi lépés lehet a lakosság érdekében. Ez körülbelül 154 üzlet- és vendéglátóipari egységet érintene. A rendelet a szállodákra nem vonatkozna, mivel ott nem is szoktak előfordulni randalírozó vendégek, valamint azokat a non-stop boltokat sem érinti, melyek nem árulnak szeszes italt.”

Ellenőriznének is

Az erzsébetvárosi éjjel-nappali üzleteket egyébként sem árulhatnak szeszes italt este 11 után. Amelyik bolt ezt megszegi, be is zárathatják, ám ennek ellenőrzése eléggé felületes. Az alpolgármester ezért szeretné, ha egyszerre több non-stop üzletet is ellenőrizni tudnának párhuzamosan, így kiszűrhető lenne, hogy hol árusítanak a megadott időpont után is alkoholt.

Gergely hozzátette, hogy ha a szórakozóhely meg tud egyezni a lakókkal, az esetben nem kell bezárniuk éjfélkor.

Magyar Manhattan

Kecskés Gusztáv, a KDNP Erzsébetvárosért Frakció vezetője nem ért egyet az alpolgármester javaslatával: „Erzsébetváros a „magyar Manhattan”, egy kulturális kincs, ezért elhibázottnak tartanám, ha életbe lépne a csendrendelet. Az utca csendjét kellene inkább biztosítani, nem pedig a pezsgő éjszakai életet terrorizálni.”

Lehúzhatják a rolót

A szórakozóhelyek tulajdonosai természetesen mindent megtesznek, hogy a rendelet ne lépjen érvénybe. Állításuk szerint nemcsak a mulatók nagy része húzhatja le a rolót, de az egész kerületnek ártana az, ha végül elfogadnák az előterjesztést.

Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa szerint mindez a közelgő önkormányzati választások miatt történik, és rezisztens ellenállásba fognak kezdeni és csütörtök este tüntettek az önkormányzat előtt.

„A döntéshozók azt is elfelejtik, hogy a kerületek között vándorlás van, egy részeg fiatal ezek után is ugyanúgy át tudja lépni Erzsébetváros határát. Én úgy tudom, hogy azt a petíciót, mely a csendrendelet bevezetését kezdeményezi, rendkívül kevesen írták alá, pár százan talán. A dolog pikantériája, hogy a Magyar Turizmus Zrt.-nél erőteljes kampány folyik a budapesti éjszakai élet mellett, mivel felismerték, hogy egyre több a csak pár napra érkező külföldi fiatal, aki elsősorban szórakozni akar. A mi vendégeink fele szintén külföldi. Ezzel a húzással viszont a helyek fele örökre bezárhat. A Rákóczi úton se nyújt be senki petíciót a 7-es busz ellen, mert az a háza előtt megy el.”

Négyévente háború

A kerületi Kőleves étterem egyik pultosa szintén felháborodását fejezte ki. „Érdekes, hogy mindez négy évente történik. Három és fél évig tartja az önkormányzat a markát, utána pedig hirtelen iszonyú fontos lesz nekik a lakosság véleménye. Aláírásgyűjtést kezdtünk, emellett pedig hevesen káromkodunk.”

Kauteczky Dávid, a Szóda tulajdonosa szintén a közelgő választásokra fogja, a szerinte minden jogi és szakmai alapot nélkülöző rendelet bevezetését. „Nem képesek felmérni, hogy ez nemcsak minket, hanem az egész várost érintő probléma, nemcsak mi mennénk tönkre, hanem a városnak is jelentős kiesés lenne. Az eredmény pedig nem érné el a várt hatást, hanem ugyanaz lenne, mint Londonban, ahol szintén érvényben volt egy hasonló rendelet, így a fiatalok nem éjszaka, hanem este 11 előtt randalíroztak. Az eredmény ugyanaz. Vissza is vonták ott az egészet” .

A Szóda vezetője szerint a hangoskodó, rongáló emberek a közterület fenntartók hatáskörébe tartoznak, az ő feladatuk lenne, hogy ne rongálják az utcákat. „Ezzel szemben érdemben csak mi szoktunk fellépni, többek közt az éjszakai Bagoly-szolgálattal, amit a lakosok akkor hívhatnak, ha valaki az utcán zavarja a nyugalmukat, valamint ingyenes nyilvános wc-t is üzemeltetünk” – mondja.

Mindenkit érzékenyen érint

A környékbeliek vegyesen fogadták a rendelet esetleges bevezetését. Két idős hölgy például nehezményezte az utcán ténfergő részeg fiatalok magatartását.

„Én támogatom a csendrendeletet. Bár ahol lakom, ott szerencsére nincsen kocsma, de megértem azokat, akiket ez zavar. Ezek a részeg fiatal lányok is a villamoson úgy viselkednek, mint annak idején a férfiak. Múltkor az egyik egy késsel járkált a kezében, és azzal böködte a másikat.”

Egy testvérpár is vegyes érzelmeket tanúsított. „Én is a vendéglátásban dolgozom, és hülyeségnek tartom ezt az egész rendeletet. Nem a kocsmáros tehet arról, ha valaki az utcán randalírozik, ráadásul miből élnének meg?” – mondja egyikük. Kétgyermekes nővére viszont bezáratná az összes kocsmát az egész városban.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik