Belföld

KDNP: Schmitt emberközeli

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint Schmitt Pál alkalmas köztársasági elnöknek, hiszen dinamikus, képes egységet teremteni és kompromisszumképes.

Harrach Péter így reagált arra, hogy Orbán Viktor Schmitt Pál házelnököt választotta a Fidesz államfőjelöltjének.

Előzőleg Szijjártó Péter azt mondta, a miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár Jánosnak, a Fidesz, valamint Harrach Péternek, a KDNP képviselőcsoportja vezetőjének, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

Harrach Péter arról is beszámolt, hogy megkapta a levelet, és a végleges álláspontjukat a csütörtöki közös frakcióülésen alakítják ki. Ő személy szerint támogatja Schmitt Pál jelölését és reményei szerint ezzel a KDNP-frakció is egyetért majd.

“A köztársasági elnökkel szemben az a határozott elvárásuk, hogy a nemzet egységét képes legyen megjeleníteni, és az eddigi életútjának legyen olyan – akár politikán kívüli – teljesítménye, ami alkalmassá teszi e feladat ellátására” – mondta Harrach.

Azt is elárulta, úgy érzi, ezeknek a szempontoknak és az elvárt személyiségjegyeknek Schmitt Pál megfelel. A jelenlegi házelnököt úgy jellemezte, hogy nem konfrontatív, hanem egységet teremtő személyiség, van az életében politikán kívüli teljesítmény. A sport- és a politikai diplomácia területén egyaránt tapasztalattal rendelkezik, és van vezetői gyakorlata – tette hozzá.

Megjegyezte hogy az utóbbi két köztársasági elnök a tudomány világából jött, “súlyos egyéniségek” voltak. Schmitt Pál inkább a “gyakorlat világából” érkezik, ami egyfajta “emberközeli pozicíó”. A KDNP-s politikus a jelölt dinamizmusát, egységteremtő képességét és kompromisszumkészségét emelte ki. Ezek alkalmassá teszik arra, hogy képviselje a magyar társadalom egészének érdekeit és megjelenítse a nemzet egységét – értékelte Harrach Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik