Belföld

Engedély nélkül maradhatnak az orvosok

Több ezer orvos és gyógyszerész dolgozik érvényes működési engedély nélkül, mert az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal hónapokat késik a dokumentumok kiállításával - írta a Magyar Nemzet.

Március végén körülbelül 35 ezer orvos, fogorvos és gyógyszerész engedélye járt le. Megújításukat korábban a kamarák végezték, de az előző kormány idején átkerült a hivatalhoz. A módosítás értelmében, újat azok kaphatnak, akik az elmúlt öt évben részt vettek kötelező
továbbképzésen, ahol összegyűjtötték az előírt kreditpontokat.

A lapnak több orvos is azt mondta, hogy bár teljesítette a feltételeket, az új engedély mégsem érkezett meg. Ennek hiányában pedig, a hatályos jogszabály alapján, csak felügyelet mellett dolgozhatnának.

“Az érintett orvosok szabályszerűen dolgozhatnak, nincs szükségük felügyeletre, ha minden követelménynek megfelelnek, és az engedélyt csak a hivatali késlekedés miatt nem kapták kézhez” – mondta ennek kapcsán az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke, Paphalmi Rita.

A csúszást a hivatalvezető azzal indokolta, hogy a feladatot nemrég kapták meg, rövid időn belül 35 ezer engedélyt kell megújítaniuk, ezért nem jutottak még a végére.

Hozzátette azt is, hogy várhatóan heteken belül végeznek az ügyintézéssel, így az új engedélyeket visszamenőleg, egy nappal azután állítják ki, hogy a régiek lejártak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik