Belföld

Továbbra sem apad a Hármas-Körös

Gyakorlatilag nem változott a Hármas-Körös vízszintje a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt.

A folyón Szarvasnál vasárnapra egy centiméterrel csökkent, lejjebb Gyomaendrődnél viszont nem változott a vízoszlop magassága – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a folyón Szarvasnál 759 centiméternél másodfokú, Gyomaendrődnél elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Szintén a legalacsonyabb szinten védekeznek a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál, ahol a vízállás magassága minimálisan, egy centiméterrel emelkedett, és elérte a 661 centimétert. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból még mindig 22 kilométeren másodfokú, 98 kilométeren pedig elsőfokú a riasztás. Az oxigénhiányos víz miatt továbbra is a legmagasabb, vagyis harmadfokú a vízminőség-védelmi készültség a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága minimálisan, 50 hektárral 6.600 hektárra csökkent, amelyből 2.955 hektár a vetés.

Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültség mellett Kondoros, Körösladány, Szarvas és Körösnagyharsány küzd az elöntések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik