Belföld

Japán Nobel díjat kapott egy magyar

Lovász László, matematikus megkapta a "japán Nobelnek" is nevezett Kyoto díjat. Ebben az elsimerésben eddig még egy magyar sem részesült.

Japán Nobel díjat kapott egy magyar 1

A számítógép-tudomány világhírű kutatója, a díjat alapító japán technológiai vállalat szerint kiemelkedő mértékben járult hozzá a matematikai tudományokhoz,
kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek
között.

A Kyoto díjat a fejlett technológia, az alaptudományok és a művészet, filozófia területein ítélik oda, ám az egyes kategóriákon belül rotáció zajlik. Tehát, például a technológia díjazottjai egyik évben az elektronika, más évben a biotechnológia, anyagi tudományok, a mérnöki, illetve az információs tudományok köréből kerülnek ki.

A díj értéke évről évre emelkedik, hiszen olyan területeket is lefed, amelyekben a Nobel Bizottság nem ad elismerést. Idén 50 millió jennel, azaz 126 millió forinttal járt és Lovász László mellett Jamanaka Sinja japán őssejtkutató, illetve az animációs filmjeiről ismert dél-afrikai művész, William Kentridge veheti át.

Az 1948-ban született Lovász László az ELTE egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos kitüntetés birtokosa. Szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. Munkásságát többek között Wolf-díjjal (1999), Corvin-lánccal (2001), Bolyai-díjjal (2007) és Széchenyi-nagydíjjal (2008) is elismerték.

Japán Nobel díjat kapott egy magyar 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik