Belföld

Felfüggesztik a patikaliberalizációt

Azokat az intézkedéseket, amelyeket az előző kormány hozott azért, hogy megkönnyítse a patikanyitást, már a nyár elején visszavonja a parlamenti többség, de új szabályt csak az ősszel alkotnak - tudta meg a Népszabadság Szócska Miklóstól, az egészségügyért felelős államtitkártól.

Az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy a rendszer rosszul működik. “Az ellátás színvonala és egyenletessége a liberalizációval romlott: míg a városokban százával létesültek új gyógyszertárak, a vidéki beteg ellátása ellehetetlenül” – magyarázta Szócska.

Az államtikár szerint a beteg érdeke, hogy ott nyíljon és működjön gyógyszertár, ahol arra a szükség van, és nem ott, ahol az befektetői érdeket szolgál. “A moratórium meghirdetésére azért is szükség volt, mert egyes gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájában offshore cégek is megjelentek. Ez pedig nemkívánatos, mert az ilyen vállalkozásokban a gyógyszerész személyes és tulajdonosi felelőssége alig érvényesíthető. A szabályozás újragondolásának igényét erősíti, hogy a hazai patikapiaci szabályozás nem harmonizál az uniós előírásokkal” – teszi hozzá az államtitkár.

A működtetési engedéllyel már rendelkező, de még meg nem nyitott patikák létesítését nem korlátozza a patikaalapítás felfüggesztése. De nem tiltja meg azoknak a kérelmeknek az elbírálását, amelyek az ellátatlan területekre vonatkoznak, tehát ahol jelenleg nincs gyógyszertár, a moratórium ideje alatt is létesíthető patika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik