Belföld

Ismét a miniszter dönt az energia áráról

Ismét hatósági áras lesz a lakossági és a kisfogyasztói energia, és még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők.

Az Országgyűlés hétfőn 303 igen, és 20 tartózkodás mellett fogadta el a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítását. A 20 tartózkodó az MSZP-frakció soraiból került ki, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP igennel voksolt.

A fideszes Rogán Antal által benyújtott javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A miniszter hatásköre az egyetemes szolgáltatók maximális árrésének meghatározására terjed ki a hatályos törvény alapján és annak betartását a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi.

A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály szerint a jelenlegi árak maradnak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. A képviselők a köztársasági elnöktől kérték a törvény sürgős kihirdetését is.

Az energiaszolgáltatásban bevezetendő ármoratóriumot a gazdasági akcióterv pontjai között Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden az Országgyűlésben.

A villamos energiáról szóló törvény módosítása – az előterjesztés indoklása szerint – lehetővé teszi, hogy az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő gazdálkodók indokolt működési és tőkeköltsége, illetve összehasonlító elemzések alapján határozzák meg. A törvény szerint a földgáz- és a villamos energia legmagasabb rendszerhasználati díját is a miniszter állapítja meg, mégpedig tételesen, országosan egységes rendszerben.

Megbukott az energiapiaci liberalizáció

A hétfői együttes általános és részletes vitában – amelyre a házszabálytól való eltérés ellenzéki támogatása miatt volt lehetőség – Rogán Antal, a javaslat előterjesztője leszögezte: a javaslat “kimondja”, hogy az előző kormány által bevezetett energiapiaci liberalizáció, piacnyitás megbukott. Eredményeként – fűzte hozzá – nem árverseny alakult ki a piacon, hanem egymást követő áremelési hullámok következtek.

Rogán Antal kiemelte: a törvény szerint az Energia Hivataltól a nemzeti fejlesztési miniszter jogalkotói hatáskörébe utalja az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia és földgáz legmagasabb hatásági árának megállapítását. Leszögezte: a javaslat EU-konform. Aláhúzta: a gazdasági bizottság indítványával az árszabályozást a távhőre is kiterjesztik.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára annyit tett hozzá, hogy a törvény megvédi a fogyasztókat, de a szolgáltatók számára is garantálja az indokolt költségek megtérülését, és méltányos hasznot ad, nincs kártékony hatása a versenyre sem.

Kósa Lajos leszögezte: a moratórium addig lesz érvényben, amíg nem készül el egy új ártörvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik