Belföld

Harmadfokú készültséget rendeltek el Mindszentnél

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszán Mindszentnél hétfő reggel hat órakor az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna elmondta: Mindszentnél az éjszaka lépte át a folyó a harmadfok elrendelésének szintjét, a 850 centiméteres magasságot. Reggel kilenc órakor a vízállás három centiméterrel haladta meg ezt a szintet.

Az algyői híd és az országhatár között, valamint a Maros-torkolatnál – Szegeden is – másodfokú a készültség. Az igazgatóság többi védvonalán, a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú készültség mellett dolgoznak. Szegednél várhatóan nem kell harmadfokú készültséget elrendelni – tette hozzá a szakember.

A legmagasabb vízállás 2006-ban volt Mindszentnél, akkor 1062 centiméteren tetőzött a Tisza.

A rekord alatt két méterrel tetőzhet a Tisza Szegednél

A Tisza várhatóan 800 centiméter körüli vízállással, két méterrel a 2006-os, 1009 centiméteres rekordszint alatt tetőzik majd Szegednél – közölte Botka László (MSZP) polgármester hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen. A lakosságot érintő korlátozásra a védekezés miatt előreláthatólag nem lesz szükség – mondta a politikus a helyi védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

A védművek és az árterületen található ingatlanok védelme érdekében a szegedi vízi rendészeti őrs a megnövekedett járőrözési feladatok ellátására 500 ezer forint többlettámogatást kap. A térségben komoly gondot okoz a szúnyoginvázió, ezért Szeged és a környező települések a szúnyogirtási munkák elvégzéséhez saját forrásaik kiegészítését kérik a központi költségvetésétől – tudatta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik