Belföld

Versenyfutás az árral

Egy teljes falut kell kitelepíteni Borsodban. Ócsanáloson 237 embernek kell mennie. Tovább tart a helikopteres védekezés Edelényben, ahol a folyó éjjel lesodorta a töltésmagasítást és a város egy részét pillanatok alatt elöntötte. Árad a Duna és a Tisza is. Az ország több részén vészhelyzet van. Minden az áradásokról itt.



A kialakult drámai árvízi helyzet nyomán az fn.hu együttműködést kezdeményezett a Magyar Vöröskereszttel.

Részletek itt >>>




19:57 Hétezer rendfenntartó indul a Hernádhoz

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. A miniszterelnök ezt a pénteki esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. Hozzátette, további 2.500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában.

19:40 Árvíz: Baranya járható

Már nincs elzárt település Baranyában; apadnak az elmúlt napokban megáradt patakok, vízfolyások – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem pénteken az MTI-t.

16:25 Újranyitná a krízisalapot az MSZP

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy az árvízkárosultak támogatására nyissa újra a krízisalapot és nevezzen ki kormánybiztost az árvízkárok felmérésére. A szocialisták pénzgyűjtésbe is kezdtek az árvízkárosultak javára.
16:15 Ezer katona érkezik a Sajóhoz és a Hernádhoz

Ezer katona érkezik pénteken este a Sajó és a Hernád menti védekezéshez – közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár térségben tartózkodó parancsnoka az MTI-vel. Tájékoztatása szerint harcálláspontot alakítottak ki Miskolcon, s a dandár átvette a katonai erők vezetését a térségben.

Felpakolják a rakparti autókat:

A debreceni dandárnak jelenleg 400 katonája 60 technikai eszközzel dolgozik a töltéseken, de már úton vannak a térségbe a dandár hódmezővásárhelyi alakulatának katonái is – tette hozzá a katonai erők parancsnoka. Böröndi Gábor tábornok szerint jelenleg a legkritikusabb a helyzet a Hernád mentén Ócsanálos és Gesztely térségében, de ott vannak a katonák a Sajó mentén, Putnok térségében is.

15:15 Lezárták a 38-as főutat

Az árvízi helyzet miatt péntek délután lezárták a Nyíregyháza és Bodrogkeresztúr közötti 38-as számú főutat Tokaj-Rakamaznál, a Tisza hídján nem engedik be a kamionokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Képgaléria

Képgaléria

Fülöp Gergely tájékoztatása szerint a főútszakaszon a feltorlódott kamionok miatt forgalmi dugó alakult ki. A torlódást a nyíregyházi rendőrkapitányság forgalomirányítói próbálják megszüntetni, de arra kérik a személygépkocsival közlekedőket is, hogy lehetőleg kerüljék el a tokaj-rakamazi Tisza-hidat

15:15 Szendrőben eltűnt a vízmérce

Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni a Borsod megyei Szendrőben, ahol a Bódva árvize gyakorlatilag már azt is elöntötte – közölte Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-vel. Tájékoztatása szerint 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem tud mondani.

A polgármester elmondta, hogy a településen mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el. Szaniszló János közlése szerint a folyó még mindig árad, Szendrő térsége “altengerhez” hasonlítható.

14:59 Orbán: van pénz és ember

Sem pénzben, sem a védekezéshez szükséges eszközökben, sem az emberi erőforrásban nincs hiány, a baj az, hogy akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, pénteken.
14:54 Akadozik a posta

Észak-Magyarországon az árvíz sújtotta területeken akadozik a postai szolgáltatás – mondta Tomecskó Tamás.

A Magyar Posta szóvivője példaként említette, hogy Edelényben a víz körülzárta a postát, így pénteken a szolgáltatás szünetel, a kézbesítéseket sem tudták megoldani. Várható, hogy hétfőn mobilpostát helyeznek üzembe a településen; a kitelepített lakosokat hétfőtől a befogadóhelyeken keresik fel a postások.

14:28 Berendelték a tartalékosokat

A honvédségnél kiképzéseket, gyakorlatokat függesztettek fel, és szabadságon lévő katonákat rendeltek be, hogy segíthessék az árvíz elleni védekezést – közölte a minisztérium pénteken.

A közlemény szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter utasítására a honvédség az árvízi védekezésre rendelte a békeidőben bekövetkező vészhelyzet elhárítására fönntartott tartalékerőit.

14:19 A Margitszigetet is védik

A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten, miután a Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot.

Árvíz galéria Budáról

Árvízi galéria Budáról

A csatornázási művek munkatársai ezekben az órákban megkezdik a kitelepülést a Margitszigetre. A védelmi munka elsősorban a sziget partvonalát, a futókör két kilométeres hosszát érinti.

13:40 Szendrőlád nagy veszélyben

Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt pénteken mintegy félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig.

Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: a zempléni falu hat utcájából 120, főleg roma családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát.

13:05 Települések fogságban

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval.

12:57 Alig bírják a gátak

A boon.hu tudósítója azt jelentette Edelényből, hogy a helikopteres zsákolás közben körülbelül 20 méter hosszan ismét átszakadt a gát.

12:34 Ócsanálost mindenkinek el kell hagynia

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt, pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak – közölte a polgármester, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.


Versenyfutás az árral 3


12:27 Jön fel a Duna


Esztergomban egy nap alatt csaknem fél métert emelkedett a Duna vízszintje. A város útfenntartó cége felkészült a Prímás-szigeten a zeneiskola és a sportcsarnok homokzsákokkal történő védésére, továbbá ideiglenes árvízvédelmi töltést építenek az Esztergom-Szentgyörgymező Molnár Géza sor Duna felőli végén.

12:15 Orbán és Pintér a gátakon

A miniszterelnök és a belügyminiszter délelőtt meglátogatta a Borsod megyei Edelényben az Egresi Iskolába költöztetett embereket, akiknek házait elöntötte a Bódva áradata.

12:07 Újabb utak víz alatt

Egyre több út kerül víz alá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Sajó áradása miatt már nem lehet közlekedni a 25-ös számú út Sajópüspöki-Bánréve közötti szakaszán. Lezárták a forgalom elöl a Göncről Zsujtára vezető út egy szakaszát, az Encs-Gibárt, és az Alsóvadász-Homrogd közötti utat is. Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni Aggteleknél és Szendrő belterületén sem.

Mellkasig érő víz Edelényben

Mellkasig érő víz Edelényben

11:59 Elkeseredett emberek Nógrádban

Hatvan órája áll vízben nyolc lakóház a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly először szerdán kora hajnalban öntött ki.

Az folyó vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál. A településen már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban.

11:46 Ócsanáloson pakolnak

A Vadász-patak és a Hernád között fekvő település lakói készülnek az esetleges kitelepítésre, egyikük, Lőrincz Erzsébet az MTI tudósítójának lakonikusan csak azt mondta: “pakolnak”.

Azt nem tudja, hogy mikor kell menni, de vélhetően menni kell, olyan víz jön, mint még soha” – mondta. Miskolcról a Hernád völgye felé már nem lehet közlekedni, a folyó áradata egyre több települést fenyeget.

11:41 Zárják a rakpartokat a fővárosban

Megkezdték a rakpartok lezárását, elsőként a budai alsó rakpartot zárják le a forgalom elől a Margit híd és a Halász utca között.


A pesti oldalon a Szent István park és a Markó utca közötti szakaszt várhatóan dél körül rendelik el. A vízszint emelkedése miatt a nap folyamán várhatóan az alsó rakpartokat a budai és a pesti oldalon is teljes hosszában lezárják.

A BRFK számításai szerint jelenleg több száz jármű parkol az alsó rakpartokon. Az elszállított autókról a 267-2673-as telefonszámon lehet érdeklődni.



10:55 A honvédség is segíti a védekezést

A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben. 10:29 Miskolcon már a Sajó az úr

A várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre.
Tegnap és ma

Tegnap és ma


8:29 Helikopterek és úszó gázpalackok Edelényben

Éppen egy műanyag széket visz előttem a víz” mondta a polgármester, miközben a telefonban az éppen érkező helikopterek zúgását lehetett hallani. Molnár az fn.hu-nak elmondta, hogy jelenleg a légi járművek óriási, úgynevezett „big pack” homokzsákokat tesznek a töltés tetejére. Az éjszaka ugyanis az óriási víztömeg elsodorta a 16-18 sornyi homokzsákot. 6:39 Elöntötte a víz Edelényt

Óriási erővel önti el a borsodi Edelényt a Bódva. A városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat.

Olvasói sztorik