Belföld

Sukorói csereügylet – csak az állam kárára “tévedtek”

A szakvélemények szerint csaknem másfél milliárd forintos kár érte az államot.

A sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség a legújabb szakvélemények alapján. Eddig senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként a főügyészség.

A vádhatóság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt tavaly április óta nyomoz ismeretlen tettes ellen. Az új szakértői véleményről tájékoztatta a fejlesztési tácát, az MNV Zrt. ellenőrző bizottságát, és az ügyben szintén vizsgálódó ÁSZ-t.

A tervezett King’s City kaszinóberuházáshoz kötődő sukorói telekcsere-szerződés érvénytelenségének megállapítására és az eredeti állapot helyreállítására polgári pert indított a magyar állam.

Az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mint felperes azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy a 2008-ban kötött telekszerződés semmis, jogszabályba ütközik. Továbbá megtámadta a szerződést, mivel a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van.

Az alperes, Joav Blum magyar-izraeli üzletember a kereset elutasítását kérte.A peres felek arról is eltérően vélekednek, hogy a perben az MNV Zrt. az előírt egyéves határidőn belül támadta-e meg a szerződést, s mikortól kell számítani a határidőt.

Joav Blum jogi képviselője, a per legutóbbi, 2010. április 23-i tárgyaláson megismételte: álláspontjuk szerint a felperes elkésett a per indításával, mert egy állami számvevőszéki jelentés alapján már 2009 nyarán tudomása lehetett az ingatlanok vitatható értékéről.

A felperes jogi képviselője, Patyi Gergely szerint viszont egyrészt a számvevőszék jelentése nem tekinthető hivatalos értékbecslésnek, másrészt a vagyonkezelő csak a tavaly októberi ügyészségi szakvéleményből értesült az értékbecslések között jelentős különbségről.

A tárgyalást június 11-ére napolta el a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik