Belföld

Árvízi üzemmódba kapcsolt Budapest

Az egész országban harcolnak a megáradt folyókkal. A Dunántúlon jelenleg Bőny települése van a legkritikusabb helyzetben, míg az ország déli részén a Tisza okoz problémát. Északon a rekord vízállású Sajó, Bódva és Hernád öntötte el szinte az összes környező települést. Budapest felkészül.

Annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van – jelentette ki a kormányszóvivő a Borsod megyei Ócsanáloson. Nagy Anna közölte: a Sajó, a Hernád és a Bódva túllépte az eddigi legmagasabb vízszintet, ezért egészen különleges intézkedésekre van szükség.

Emlékeztetett, Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térsége is érintett a veszélyhelyzetben. Annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van, emberek nem maradhatnak fedél nélkül – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Katonák a gáton

Hende Csaba honvédelmi miniszter a bőnyi gátnál elmondta, hogy országosan mintegy 700- 750 katona vesz részt az árvízi védekezésben. Bőny térségében 12 órás váltásokban 60-60 katona rakja a zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy ha további csapadék fog esni, akkor csak péntek reggel indulhat meg a megáradt patak apadása.

Közlése szerint a megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt “az egész völgyben jön a víz”, amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A lakosság félelmét váltotta ki, hogy – a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében – több ponton megnyitották a homokzsák-falat, a helyiek tiltakozása miatt “alkalmanként a védekezők biztonsága is veszélybe került”.

Másodfokú készültség Mindszentnél

Mindeközben a Tisza déli részén, Mindszentnél is másodfokú készültséget rendeltek el, ahol a folyó tetőzését itt a hét végére, illetve a jövő hét elejére várják.
Szegednél a Maroson levonuló intenzív árhullám miatt a tetőzés vízszintje és időpontja bizonytalan, de várhatóan szombat és hétfő közé fog esni.

Bodnár Gáspár védelemvezető a tiszai árvízi helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a folyó Kárpátalján apad, hazai területen – a határszelvény kivételével – lassan árad.

A Kraszna a külföldi és hazai szakaszán folyamatosan árad, a folyón jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Lónyay-főcsatorna mentén nagyon lassú apadás érzékelhető, itt másodfokú a riasztás.

Bodnár hozzátette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 18 ezer hektárt borít belvíz. A térségben két szakaszon van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség.

Rekordokat dönt a Sajó

Az ország északi részén a megáradt Sajó- Bódva- Hernád hármas okoz nehézségeket. Csont Csaba, az Észak- magyarországi Környezetvédelmi és vízügyi Igazgatóság osztályvezetője az fn.-hu-nak elmondta, hogy mind a három folyó vízállása rekordokat döntött a héten.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

„Kritikus a helyzet Miskolcon, ahol most 20- 30 centivel magasabb a vízállás, mint az elmúlt héten. Emiatt az M30-as csomópont részleges lezárására is sor került, de elképzelhető, hogy teljes forgalomkorlátozást kell alkalmazni”- tette hozzá az osztályvezető.

sajóecseg megközelíthetetlen

Gyakorlatilag körbezárta csütörtökön a Sajó a Borsod megyei Sajóecseget, a településre szinte egyik irányból sem lehet eljutni. A 26-os főútról csak a kiépített ideiglenes védművön lehet bejutni a faluba, Boldva felől megközelíthetetlen.

A Bódva térségében továbbra is Edelény van a legveszélyeztetettebb helyzetben. A megáradt patak völgyében nyúlgátépítést, magasítást, valamint szivárgó rendszer és vonalvilágítás kiépítését végezték.

Milliárdos károk a földeken

Az heves áradások a termőföldeken is megbosszulják magukat. „Az időjárás eddig mintegy 10-20 milliárd forintos kárt okozhatott a gabonatermesztőknek. A korábban várt 14-15 millió tonnás gabonaterméshez képest előreláthatóan több millió tonnával kevesebb gabonát takaríthatnak be a termelők” – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára.

A mezőgazdászoknak az árvízből adódó vízelöntések mellett a belvíz és viharkárok is problémát okoznak. A talajok vízzel való telítettsége helyenként már olyan mértékű, hogy a gabonák fulladását okozza. Ilyen időjárási körülmények mellett még növényvédelmi munka sem végezhető. Növényvédelmi okok miatt egyes területeken a termés akár 50-80 százaléka is elveszhet a jelenlegi helyzetben- tette hozzá Tóth István.

Budapestre jön az ár

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel lezárják.

Először a szennyvízátemelő telepeket állítják át árvízi üzemmódba. Idáig tizenöt csatornazsilipet zártak le, és öt átemelő telepet állítottak át árvízi üzemmódba. A nap folyamán további zsilipek és árvízi kapuk lezárását is megkezdik.
Az FCSM közleményében kitért arra, hogy a védekezésbe bevonható munkatársai éjjel-nappal riaszthatók, szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül munkába állnak, és létszámuk a védelmi fokozattól függően növelhető.

A Dunán egyelőre csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van, reggel 6 órától a Vének és Dunaremete közötti szakaszon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik