Belföld

Marad a kilakoltatási moratórium

A Fidesz-kormány fenntartja a kilakoltatási tilalmat – erősítette meg Nagy Anna kormányszóvivő. Arról még nem született döntés, mikor és hogyan módosítják a szabályozást.

A Fidesz-kormány fenntartja a kilakoltatási tilalmat – erősítette meg Nagy Anna kormányszóvivő. Arról még nem született döntés, mikor és hogyan módosítják a szabályozást.

Bár mostanában jár le az árverezési moratórium, egyetlen jogszerű kérelem sem érkezett az APEH-hez, így nem lehet egyes, banki tartozás miatt bedőlt ingatlanokra licitálni – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. Az előző kormány által módosított rendelet szerint április 15-ig nem lehetett elárverezni lakóingatlant, a licitálás elindításához pedig onnantól számítva legalább 45 napra van szükség.

A rendelet előírta azt is: lakóingatlant csak az adóhatóság honlapjához kapcsolódó, Elektronikus Árverési Felületen keresztül lehet árverezni. Az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályvezetője, Várszegi György azt mondta: a bankok képviselői zömmel hiányos kérelmet adtak be, vagy nem fizették be a szükséges pénzt. Ezeket a kérelmeket most átdolgozzák.

Ha az újabb dokumentumok megfelelnek a szabályoknak, a benyújtásuktól számítva két hónap múlva megtörténhet az árverés, de azt menet közben is leállíthatják, ha a jogszabály újból változik. Márpedig erre számítani lehet, hiszen Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette: a Fidesz-kormány fenntartja a kilakoltatási tilalmat, noha arról még nem született döntés, mikor és hogyan módosítják a szabályozást.

A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter a kormányprogram benyújtása után a Krónikának azt mondta, amíg a hitelezők és a hitelfelvevők között nem jön létre megállapodás, egyetlen család sem kerülhet utcára. Szijjártó Péter hozzátette: arra kell törekedni, hogy ez a megállapodás mielőbb létrejöjjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik