Belföld

Az eső miatt ismét aggódnak a folyók mellett

Az esőzések miatt 13 embert kellett kitelepíteni Komlón és Pécsett.

Komlón és Pécsett 13 embert kellett kiköltöztetni a heves esőzések okozta veszélyek miatt – tudatta a Baranya megyei katasztrófavédelem. Komlón egy ikerházból kilenc, Pécsett az Alsógyükési útról további négy ember kényszerült elhagyni otthonát.

Mindkét esetben a lezúduló csapadék miatt meglazult talaj veszélyeztette az épületeket; hogy azok milyen mértékben károsodtak, még nem tudták megállapítani a szakemberek. Emellett Baranya és Pécs több pontján védekeznek a szakemberek a folyamatos esőzés miatt.

Kritikus a helyzet Sásdon, Mecsekpölöskén; a megyeszékhelyen pedig a Pipacs, a Kopács és a Blaha Lujza utcákban.

Az újabb intenzív esőzés miatt aggódnak a vízügyi szakemberek, az előrejelzések alapján újabb áradásokra kell készülni a Sajó felső szakaszán. Újra emelkedik a Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak vízszintje.

A Hernád vízállása már megközelítette az elsőfokú készültséget, a Tarnán kialakuló árhullám magassága pedig várhatóan meghaladja a harmadfokú készültségi szintet. A Bodrogon a hét végére a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakulnak ki.

A Tiszán a hét második felében ismét áradás alakulhat ki. A sok eső miatt a Lónyay-főcsatorna mentén jelenleg II. fokú, míg a Krasznán I. fokú az árvízvédelmi készültség. A főcsatorna tiszai árvízkapuja nyitva van, így másodpercenként 7-8 köbméter vizet engedhetnek be a folyóba.

Árhullám alakult ki a Körösökön is, de a vízszint magassága még nem éri el a készültségi szintet. Folyamatosan árad a Hortobágy-Berettyó, a folyón Bucsa és Nádudvar között másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az eső miatt egyre nagyobbak a belvízzel elöntött területek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik