Belföld

Réthelyi a kórházak adósságát vizsgálná

Tökéletesen áttekinthető és tisztán működő rendszerre van szükség az egészségügyben, tisztázni kell, miért alakultak ki a kórházi adósságok, továbbá szükség lesz a felsőoktatás megváltoztatására is - derül ki Réthelyi Miklós kijelölt nemzeti erőforrás miniszternek a Világgazdaságnak adott interjújából.

A keddi számban megjelent interjúban Réthelyi Miklós azt mondta: a tárca feladata lesz, hogy elemezze, tisztázza, hol kell gyorssegély, hogy megoldja az egészségügy legégetőbb dolgait. Mint mondta, fontos tisztázni, miért alakultak ki a kórházi adósságok. A kijelölt miniszter szerint a válasz a tvk-nak (teljesítmény-volumen-korlát) nevezett rendeletben keresendő.

E szerint az OEP a finanszírozást egy bizonyos betegszám ellátása után leállítja. A tvk-n felüli gyógyítási teljesítés országos szinten 10 százalék, ez tetemes adósságot okoz az intézményekben – mondta.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újjáélesztése, a leendő miniszter azt válaszolta, hogy az egészségügyi ágazat hivatalban lévő vezetőinek újra kell értékelni a helyzetet, az intézet bezárása óta eltelt két évben ugyanis az nem normalizálódott. Nem lehet kérdéses, hogy szükség van egy országos pszichiátriai intézetre – tette hozzá Réthelyi Miklós.

A leendő miniszter, aki az egészségügy mellett az oktatás irányításáért is felelős lesz az interjúban azt mondta, úgy gondolja, szükség lesz az iskolai oktatás újrafogalmazására, a tanári tekintély visszaállítására, a pedagógusok munkájának elismerésére. “Szükség lesz a felsőoktatás megváltoztatására is” – jegyezte meg hozzátéve, hogy a kétciklusú oktatási rend bevezetése leginkább a tanárképzést érintette, ami – mint kiderült – nem bizonyult szerencsésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik