Belföld

Még mindig 130 kilométeren van árvízkészültség

A Sajó, a Bódva és a Hernád apad, de 130 kilométeres szakaszon még rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A Tisza a felső szakaszán apad, de több szakaszon árad. A Körösökön megszűnt a készültség.

Kóthay László, ügyvezető vízügyi államtitkár kedden, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn valamilyen szintű védelmi készültséget. Közölte, hogy az előre jelzett csapadék hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám várható.

A Tisza felső szakaszán folyamatos az apadás. Az árhullám Tiszabercel térségében tetőzik, alatta a folyó lassan árad. Zsurk és Szabolcsveresmart között elsőfokú, ez alatt Tokajig másodfokú, Tiszafüred és Rakamaz között pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Túron és a Krasznán folytatódott az apadás. A Bodrogon Felsőbereckinél is csökkent a vízszint, Sárospataknál viszont harmadfokú készültség mellett tetőzik a folyó. A Kaposon változatlanul, immár ötödik napja tart a tetőzés. A Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Megszűnt a készültség a Körösökön, s Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága is csökkent, jelenleg 11.560 hektár van víz alatt. A kevesebb eső, a napos és a szeles időjárás, valamint a védekezés következtében kis mértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága.

Baranyában, Kisszentmárton közelében fél méter víz öntött el egy utat a hétvégén, mert elloptak egy zsilipet a Fekete-víz patakról. A helyi lakosok segítségével, csaknem 6 ezer homokzsák felhasználásával sikerült elzárni a víz útját.

Hetek múlva derülhet ki, hogy kell-e további munkálatokat végezni az M1-es autópálya múlt héten lezárt szakaszán, és ha igen, milyen munkákra van szükség. Múlt szerdán kellett lezárni a pályát, nem sokkal a győri körgyűrű előtt, mert a Cuhai-Bakony-ér alámosta az útszakaszt. A lezárás szinte azonnal forgalmi káoszt okozott a megyeszékhely körzetében. A forgalom pénteken indulhatott meg.

Kedd délután összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), ahol meghatározzák az árvízzel és a belvízzel kapcsolatos további feladatokat, és szó esik majd ezek költségeiről is – közölte Kóthay László. Kérdésre elmondta azt is, hogy az ülésen döntést hoznak a szúnyogirtásról is. Utalt arra, hogy korábban az önkormányzatok segítséget kértek a kormányzattól az ár- és belvíz miatt kialakult szúnyoginvázió miatt.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, lassan normalizálódik a helyzet, és az elmúlt 24 órában 200 volt a bejelentések száma, ami már nerm haladta meg lényegesen a napi átlagos 150 hívást. Korábban az átlagosnál tízszer, tizenötször több bejelentés érkezett.
A védekezésben hétfőn 415-en vettek részt, közöttük az érintett települések lakói.

Jelezte: már az utómunkálatokra készülnek, az állományt is ennek megfelelően csoportosítják át az érintett területek között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.