Belföld

Csökken a készültség a folyókon

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság.

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.

A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.

A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület.

További eső várható

Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

Csökkent a védelmi készültség

Tovább csökkent a védelmi készültség Magyarország folyói és a veszélyeztetett települések mentén, hétfő reggelig 334 ember még mindig nem tudott visszatérni otthonába – mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel elmondta: Borsodban 683 ember – ebből a katasztrófavédelemtől 31, 169 tűzoltó, 23 rendőr, a speciális mentőszervezet 10 embere, valamint 450 lakos, társadalmi szervezetek képviselői, önkéntesek – dolgoztak az árvízvédelmen.

Az ezredes közlése szerint a megyében továbbra is 37 település, 1523 épület és 2800 ember veszélyeztetett, a kitelepítettek száma országosan összesen 334 fő, csak Borsodban 208 ember kényszerül elhagyni otthonát.

Azokról a területekről, ahonnan már visszavonult a víz, az ÁNTSZ szakmai ellenőrzése mellett zajlik a fertőtlenítés. Az elöntött területeken eseti jelleggel, elszórtan 30 esetben észleltek fertőzést, amit az ÁNTSZ felügyeletével kezelnek, így ez nem minősül járványnak – mondta az OKF szóvivője.

Győr-Moson-Sopron megyében, Mezőörsön a Cuhai-Bakony ér visszahúzódott a medrébe, az elöntött ingatlanok tulajdonosai visszamehettek otthonaikba, az árvíz által veszélyeztetett 187 lakóházból 27 azonban még nem alkalmas arra, hogy a lakók visszaköltözzenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik