Belföld

Találkozót kezdeményez a szlovák kormányfő

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett Szlovákia a magyarországi kettős állampolgársági törvénytervezet miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök.

“Megbíztuk budapesti nagykövetünket, hogy azonnal hivatalos úton kezdeményezze a találkozót” – nyilatkozta Fico újságíróknak.

Azt is elmondta, hogy Orbán Viktorral szeretne minél hamarabb találkozni, és azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert a
magyar fél elutasította a magyar-szlovák kisebbségi és emberi jogi
vegyes bizottság azonnali összehívását, ami a kettős
állampolgárság kérdését vitatta volna meg.

Fico döntése előtt Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője nyilatkozott a témában: “Ami most zajlik a két ország között, az minden, csak nem a kölcsönös tisztelet”. Azt is elmondta, hogy szerintük a szlovák választásokig már nem várható érdemleges találkozó a két ország között, és ezzel érdemes megvárni, amíg az új kormány hivatalba lép mindkét országban.

“A jelenlegi szlovák kormánynak nem kell a magyar parlament elé beterjesztett javaslat a kettős állampolgárságról ahhoz, hogy teljesen provokatív és európai aggyal elképzelhetetlen, valamint az európai értékekkel teljesen ellentétes kirohanásokat” intézzenek a magyar nemzeti közösséggel szemben” – tette hozzá.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke ugyanakkor azt mondta: az Országgyűlésnek csak a szlovákiai választások után kellene szavazni a kettős állampolgárságról szóló törvényről.

“Mivel a kérdés a szlovák választási kampány részévé vált, a javaslat elfogadása az MKP esélyeit is befolyásolhatja a júniusi választásokon” – összegzett Csáky Pál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik