Belföld

Edelényben hiába küzdöttek az árral éjszaka is

Átszakadt a töltés mára virradóra. Az időjárás egyelőre nem segíti a védekezést.

A Bódva óriási árhulláma körülbelül harmincméteres hosszúságban bontotta meg a töltést, most zúzott kővel próbálják a szakadás helyét megfogni, lokalizálni, és amennyiben lehetőség van rá, visszazárni.

A folyón levonuló minden eddiginél nagyobb árhullámot fél méteres magasságban – négy rétegnyi homokzsák – a töltéskoronára épített nyúlgát tartja. A megbontott töltés körülbelül 200 méterre van az edelényi belvároson átvezető hídtól. A helyzetet nehezíti, hogy az eső újra szakad Edelényben és környékén.

A megyében eddig több mint ezer embernek kellett elhagyni otthonát. A védekezésben a megyében mintegy 2.500 ember vesz részt, eddig 242 ezer homokzsákkal erősítették meg a folyók töltéseit, illetve vették körbe a veszélyeztetett épületeket. A Bódva, a Sajó és a Hernád mentén is felkészültek a további védekezésre.

Reggelre víz alá került a 3-as számú fő út Miskolc határában a felsőzsolcai, illetve az arnóti körforgalom térségében a Sajó áradása miatt. A Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, az autósok Felsőzsolca belterületéről az arnóti körforgalmon keresztül tudnak tovább haladni Szikszó, vagy Sátoraljaújhely irányába, kikerülve így a lezárt szakaszt. Az M30-as autópályán közlekedőket Miskolcnál a szirmai lehajtóra irányítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik