Belföld

Mégsem lesz olcsóbb az Orbán-kabinet?

Bajnai 1 forintos havi fizetést kap, a Fidesz szerint változatlan marad az új kormány tagjainak fizetése.

Szinte napra pontosan egy éve 2009. május 18-án a parlament megszavazta, hogy a miniszterek 15 százalékkal kevesebb fizetésért dolgozzanak. Akkor a Fidesz módosító indítványt is benyújtott a javaslathoz, mert még kisebb béreket akart – emlékeztet a közrádió hírműsora.

A Fidesz által most benyújtott miniszterek jogállásáról szóló törvénytervezetből viszont már hiányzik a 15 százalékos csökkentés. Nem trudni, visszaemelik-e a béreket, az sem biztos, hogy a Fidesz-kormány a kevesebb miniszterrel kevesebb pénzbe kerül az adófizetőknek.

15 helyett nyolc miniszter lesz, de a 20 államtitkár helyett a hírek szerint harminc. Összességében így a Bajnai-kormány 36,5 millió forintot visz haza, az Orbán-kormány még a csökkentett bérekkel is 38,7 milliót.

Ha viszont visszaemelik a bérüket, ez az összeg több mint 40 millió forint lesz havonta. Mindezt majd árnyalhatja az is, hogy hány helyettes államtitkár lesz a mostani 51 szakállamtitkár helyett. A Fidesz mostani javaslatából egyébként az is kiderül, hogy nincs korlátozva, hány kormánybiztos és miniszteri biztos lehet. Jelenleg bonyolult módon ugyan, de vannak bizonyos korlátozások.

Az alkotmányügyi bizottság ülésen az hangzott el, hogy akár 20 százalékkal is csökkentheti a kormányfő a jövőben a miniszterek fizetését. A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatba bekerült az a mondat, miszerint “a miniszter alapilletményét a miniszterelnök át nem ruházható hatáskörében legfeljebb 20 százalékkal csökkentheti”.

Navracsics Tibor, a leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter, a miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa azt mondta: kodifikációs hiba történt, mikor a benyújtott törvényjavaslat szövegében nem szerepelt a miniszteri fizetések csökkentésére vonatkozó bekezdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik