Belföld

Százmilliós károkat okozott a múlt heti esőzés

Százmillió forintnál is többre tehető az a kár, amelyet az elmúlt héten az özönvízszerű esőzés okozott a zempléni Komlóskán, az önkormányzati tárca soron kívüli elbírálást ígért a településnek.

A Komlóska patak az idén már másodszor lépett ki medréből, a hegyekből lezúduló víz nagy mennyiségű törmelékkel borította el a település utcáit, és megrongálta a kiépített mederszakaszt, valamint az utak burkolatát, kárt okozott az önkormányzati tulajdonban levő és közösségi összejövetelek céljául szolgáló Ruszin-kertben is – tartalmazza a közlemény.

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a környező hegyaljai települések – Erdőhorváti, Tolcsva, Vámosújfalu és Olaszliszka – ugyancsak jelentős kárt szenvedtek a heves esőzésektől, utak, hidak, támfalak váltak használhatatlanná a megáradt patakok miatt, Makkoshotykán és Hercegkúton szintén a hirtelen lezúduló csapadék okozott jelentős károkat.

Az érintett települések vezetői jelezték, hogy érdemi megoldást csak egy vízrendezési beruházás hozhat, ez azonban nem tartozik a tárca hatáskörébe. Az ügynevezett zápor-tározók kialakítására már készültek tervek, ezen tározók fognák fel a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű vízet.

A minisztérium közlése szerint megérkezett Komlóskáról a település vis maior igénye, ami közel 100 millió forint. A település ugyanakkor előlegre is számít a károk elhárításához és a helyreállítási munkálatok megkezdéséhez, de ezt a kérelmét még nem terjesztette elő. Az Önkormányzati Minisztérium soron kívüli elbírálást ígér a zempléni településeknek.

Köteles László, Komlóska polgármestere tudatta, hogy a központi vis maior alap nem nyújt fedezetet a lakossági károk megtérítésére, az önkormányzati létesítmények esetében is csak a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó építmények helyreállítását támogatja 60-70 százalékos mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik