Belföld

Szakadhat az MSZP?

Ha az önkormányzati választásokig nem kerül sor az MSZP-ben a teljes körű tisztújításra, akkor a párt nem szerzi vissza a hitelét, és a helyhatóságokban is katasztrofális vereséget szenved – ezt állítják a Népszabadság pénteki cikkében azok a vidéki szocialisták, akik a választás után lemondtak párttisztségükről.

Mi látunk jeleket arra, hogy a Fidesz szeptember elejére fogja előre hozni az önkormányzati választásokat. Ha az MSZP addigra nem lesz képes egyértelmű jelét mutatni a megújulásának, akkor nemhogy polgármesternek, de még portásnak sem fognak szocialista politikust megválasztani – indokolta Barna György, az MSZP bajai szervezete elnökségének tagja, miért mondott le posztjáról a teljes bajai elnökség.

Ugyancsak lemondott a parlamenti választások második fordulója után a békéscsabai MSZP-szervezet elnöksége. Miklós Attila, a lemondott testület tagja ezt így magyarázta: nem Békéscsabán, nem Baján és nem a többi vidéki szervezeten múlott a katasztrofális választási vereség. Annak az a fő oka, hogy az MSZP elveszítette hitelét, választóinak a bizalmát. A párt vezetőinek nem volt válaszuk a fővárosi korrupciós ügyekre, és nem tudták kezelni a társadalmat feszítő problémákat.

Több, a Népszabadság által megkérdezett Szolnok, Borsod és Heves megyei MSZP-s vezető is megfogalmazta: elvárják a jelenlegi elnökség lemondását, de az új megválasztását már az önkormányzati választások utánra halasztanák, azzal, hogy a köztes időben háromtagú ügyvivői testület irányítsa a pártot. Arra, hogy a kongresszus megváltoztatná az országos listáról a parlamentbe került képviselők személyét, a szolnoki, borsodi, hevesi vezetők nem sok esélyt látnak: a magyar jogrend szerint ugyanis a listán bejutott képviselő – akárcsak az egyéni körzetben megválasztott – nem hívható vissza.

Miklós Attila, a lemondott békéscsabai elnökség tagja személyes véleményét fogalmazta meg, amikor kijelentette: Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc hívei közt kemény személyi küzdelem zajlik. Gyurcsány a közvélemény többsége előtt egyelőre negatív idol, és szerte az országban rontaná az MSZP önkormányzati jelöltjeinek esélyeit, ha látványos szerepet kapna a párt vezetésében és kampányában. Igaz, a listán megválasztott képviselőket nem lehet visszahívni, de érdemes lenne megkérni őket, hogy a jelölő szervezetnek adják vissza a mandátumukat.

Balassagyarmaton egy szocialista képviselő és három független politikus alakított új, saját frakciót a Szili Katalin vezette Szövetség a Jövőért Mozgalom neve alatt. Az új frakció egyik alapítója, Demus István az atv.hu-nak úgy nyilatkozott: „hisszük, hogy ma már nem lehet kizárólag a hagyományos jobb- és baloldali választóvonalakból eredő régi prioritások alapján válaszokat keresni társadalmi bajainkra”. Szili legutóbbi televíziós nyilatkozatában azt mondta: jobb lenne az önkormányzati választás előtt tisztújítást tartani az MSZP-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik