Belföld

Az ÁSZ nem vizsgálhatja Bajnaiék vagyonosodását

A számvevők szerint a 2008-ban elfogadott jogszabály végrehajthatatlan.

Bár az Országgyűlés két éve felkérte az akkori kabinetet egy olyan törvény kimunkálására, amely elrendeli a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatát, a jogszabály nem készült el – írja a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés 2008 márciusában elfogadott ugyan egy jogszabályt, amely kimondta, hogy az Állami Számvevőszék köteles az államtitkárok, a kormánytagok és a miniszterelnök, valamint a velük egy háztartásban élő hozzátartozók vagyongyarapodását megvizsgálni, de az ÁSZ szerint a törvény végrehajthatatlan.

Somogyvári István főtitkárhelyettes a lapnak elmondta, a számvevőszék az adózás rendjéről szóló törvény szerint nem vizsgálhatja a vagyonosodást, adóhiányt nem állapíthat meg, szankciókat nem szabhat ki. A számvevőszék nem hatóság, döntéseit nem lehet támadni. Az ÁSZ nem is kérheti be az adóbevallásokat, csupán a vagyonnyilatkozatokhoz férhet hozzá, ám a két dokumentum között jelentős különbség van.

A Magyar Nemzet Sereg Andrásra, az Alkotmánybíróság sajtófőnökére hivatkozva arról is ír, hogy a testület egy hónapon belül dönt arról, a vagyonosodási vizsgálatokról szóló szabályok nem sértik-e az alkotmányt. A vagyonosodási vizsgálatok ügyét Szabó Máté ombudsman vitte a grémium elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik